2024 yılında daha yüksek CO2 vergisi, daha yüksek iklim bonusu

Daha yüksek CO2 vergisi, 2024 yılında Avusturya’da yakıt ikmalini ve ısınmayı önemli ölçüde daha pahalı hale getirecek. Ancak iklim bonusu daha yüksek geri ödenmesi bekleniyor. Peki nedir bu CO2 vergisi ve iklim bonusu?

2024 yılında daha yüksek CO2 vergisi, daha yüksek iklim bonusu

Yılın başında CO2 vergisi ton CO2 başına 32,50 Euro’dan 45 Euro’ya çıkarıldı. CO2 vergisi, gaz veya petrol yakıldığında uygulanan bir vergi türüdür.

03.10.2021 tarihinde Halk Partisi [ÖVP] ile Yeşiller Partisi koalisyon hükümetinin üzerinde anlaştığı “Vergi Reformu” kapsamında, Avusturya’da yaşayanlar, CO2 emisyonlarının ve yakıt tüketiminin azaltılmasına yardımcı bir politika aracı olarak “CO2 vergisi” [Karbon Vergisi] kapsamında uygulanacak olan vergilendirme yöntemi sonucunda, sürüş ve ısınma için 1 Temmuz 2022’den itibaren CO2 vergisi ödemek zorunda kalmıştı.

2024 yılına girdiğimiz şu günlerde yakıt ikmali sırasında litre başına 3,07 sente kadar daha yüksek ödenmeye başlandı.

Avusturya’da yakıt daha pahalı

ÖAMTC, Avusturya’da akaryakıt fiyatlarının bazı durumlarda arttığını gözlemledi.

Konu ısınmaya gelince, CO2 emisyonlarındaki artış, evinde doğalgaz kombisi olan herkesi etkiliyor. Düzenleyici kurum E-Control’ün yönetim kurulu üyesi Wolfgang Urbantschitsch şöyle açıklıyor: “Geçen yıla göre fark, gazla ısınan ortalama bir hane için yılda 48 Euro civarında. Bunu da faturada göreceksiniz” dedi.

Tazminat olarak iklim ikramiyesi

Fiyatlardaki bu artışın telafisi için iklim bonusu 2024 yılında yeniden uygulamaya konulacak. İklim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre kesin miktar henüz belirlenmedi. Ancak yılın ilk yarısında belirlenmesi bekleniyor.

İklim ikramiyesinin sonbaharda tekrar ödenmesi gerekiyor. Geçen yıl maksimum 220 Euro iken 2024 yılında bu miktar biraz daha yüksek olabilir. Uzmanlar bu rakamın 300 Euro’ya ulaşabileceğini belirtiyor.

Peki iklim bonusu neden veriliyor?

CO2 fiyatının neden olduğu ek yükü telafi etmek için, nerede yaşadığınıza ve hangi toplu taşıma araçlarının mevcut olduğuna bağlı olarak dört aşamalı olarak derecelendirilen bir “bölgesel iklim bonusu” getirildi – eğer toplu taşıma araçlarının yoğun olduğu bölgelerde yaşıyorsanız [örneğin Viyana], birçok kırsal alanda yaşayanlara göre arabasız yaşam sürme şansınız daha yüksek olarak değerlendirilecektir. Bu durumda daha az karbon vergisi ödemiş oluyor, dolayısıyla da daha az iklim yardımı yapılıyor.

2022 için, dört iklim bonusu seviyesi yılda 100 Euro, 133 Euro, 167 Euro ve 200 Euro olarak belirlendi. Ancak bu 250 Euro olarak uygulandı. 2023 ve sonraki yıllarda, CO2 fiyatlandırmasından elde edilen gelire bağlı olarak iklim bonusu da buna göre artacak veya azalacak.

Sonuç olarak iklim bonusu, karbon vergilerinden elde edilen devlet gelirinin bir kısmını veya tamamını, vatandaşa kademeli olarak “yardım” adı altında geri verilmesidir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 03.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.