Antisemitizm ihbar sayısı keskin bir şekilde arttı

Avusturya’da günlük olarak bildirilen Yahudi karşıtı olayların sayısı keskin bir şekilde arttı.
Hamas İsrail arasındaki yaşanan çatışmaların başlamasından bu yana bu sayı beş kat arttı.

Antisemitizm ihbar sayısı keskin bir şekilde arttı

Avusturya’da 7 Ekim 2023 itibarıyla ortalama 1,55 olay bildirilirken, bu sayı daha sonra 8,31 oldu. Geçen yıl rapor edilen toplam olay sayısı 1.147 olarak olumsuz bir rekora imza attı. IKG Başkanı Oskar Deutsch, Yahudi karşıtı raporlama merkezinin çarşamba günü sunduğu yıllık raporunu özetleyerek “Korkunç bir rakam” dedi.

“Yahudi karşıtı olaylarda patlama”

Oskar Deutsch, “Yahudi karşıtı olaylarda benzeri görülmemiş bir patlamayla karşı karşıyayız” dedi. Bildirilen 1.147 vakayla 2023 yılı, korona salgını ve buna bağlı gösteriler ve ayrıca Yahudi karşıtı komplo teorileriyle karakterize edilen 2021 yılını temsil ediyor (965) Bu yılki değer, kayıtların başladığı 2008’den bu yana en yüksek değer. “Fakat raporu iki parçaya bölmeniz gerekiyor. 7 Ekim’e kadar zaman var, bir de sonrası var” dedi.

Daha fazla fiziksel saldırı

Fiziksel saldırıların sayısı da 14’ten 18’e çıktı. IKG Genel Sekreteri Benjamin Nägele, Viyana’daki Yahudi mezarlığına yapılan kundaklama saldırısını hatırlattı. Tehdit sayısı 21’den 18’e hafif bir düşüş gösterirken, mülke verilen zarar da 122’den 149’a çıktı. Ancak bildirilen vakaların büyük çoğunluğu, özellikle Orta Doğu’daki çatışmayla bağlantılı toplu mesajlar (536 vaka) ve incitici davranışlardan oluşuyordu. (426) dışında. Deutsch, “Antisemitizm düşünceyle başlar, sözle devam eder ve sonra eyleme geçer (…) Antisemitizm gaz odasıyla başlamaz” dedi.

Raporda ideolojik olarak vakaların yüzde 34’ünün sağdan, 18’inin soldan ve 25’inin Müslüman olduğu belirtiliyor. Özellikle saldırı ve tehditler söz konusu olduğunda Müslüman motifler açıkça ağır basıyor; mala zarar verme ve ÖBB trenlerinde Hitler yanlısı konuşma gibi incitici davranışlar büyük oranda sağcı görüşten geliyor. Deutsch, “Günün sonunda, etkilenenler olayların hangi yönden işlendiğini gerçekten umursamıyor” dedi.

İsrail karşıtı gösterilerle bağlantılı olarak Deutsch, adaletin daha hızlı olmasını istiyor. “Raporlar tekrar tekrar yapılsa da bunların mahkûmiyete yol açması da önemli.” “Yahudi karşıtlarına, Yahudi karşıtlığının önemsiz bir suç olmadığını göstermek için” bir veya iki vakanın hızla ele alınması gerekiyor dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 13.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.