Aşırı hız yapan araçlara el konulabilecek

Avusturya’da aşırı hız yapan araçlara 1 Mart’tan itibaren devlet el koyacak ve satabilecek.

Aşırı hız yapan araçlara el konulabilecek

1 Mart 2024’ten itibaren, Karayolu Trafik Kanunu’nda (StVO) yapılan 34. değişiklikle birlikte, yerel bölgelerde 80 km ve şehir dışında 90 km üzerinde hız aşarsanız, araca el konulabilecek ve ardından açık artırmayla satılacak.

Örneğin; 30 km hız sınırı olan yerde 110 km hızla gidildiğinde araca el konulacak.

ÖAMTC, halihazırda ilgili bir sabıka kaydının mevcut olması halinde, örneğin yasa dışı araba yarışına katılma yoluyla, hızın kentsel alanlarda 60 km/s’yi ve kentsel alanların dışında 70 km/s’yi aşması durumunda müsadere ve müsaderenin mümkün olabileceğini hatırlattı.

Hız yapan kişinin kendisine ait olmayan bir araç kullanması halinde, yürütme organları gelecekte en fazla 14 gün süreyle araçlara geçici olarak el koyma seçeneğine sahip olacak. Bu durumda araçlar ipotek ilan edilemez ve açık artırmaya çıkarılamaz. Bu aynı zamanda leasing veya kiralık arabalar için de geçerlidir. Bu gibi durumlarda aşırı hız yapan sürücünün ehliyetine ömür boyu araç kullanma yasağı kaydı yapılır.

Ancak ÖAMTC, tedbirin etkililiğinden şüphe duyuyor ve aynı zamanda hukuki kaygılar da taşıyor: “Bir yandan, daha sert cezaların, daha düşük cezalara göre daha caydırıcı olduğunu söyleyen hiçbir çalışma yok. ÖAMTC avukatı Matthias Wolf, idari otoriteler tarafından değil, ceza mahkemeleri tarafından karara bağlandığını açıklıyor. Wolf’a göre hukuk profesörlerinin çok sayıda açıklaması da yasanın büyük eksiklikleri olduğunu, hatta anayasaya aykırı olduğunu belirtiyor.

ÖAMTC uzmanı, “En yüksek mahkemelere ya da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurularak ilgili ilk başvuruda yasanın bozulması karayolu güvenliği açısından utanç verici olur” dedi. Hareketlilik kulübü bunun yerine yakalanma olasılığını artırmak için hedefli kontrolleri savunuyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 26.02.2024
Düzenleme: 26.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.