Avusturya alkol tüketiminin yüksek olduğu bir ülke olmaya devam ediyor

Salı günü Viyana’da bağımlılık yapan maddelerle ilgili iki raporun yayınlanması vesilesiyle bir araya gelen uyuşturucu uzmanları, son raporlara göre Avusturya’nın kişi başına günlük tüketimin yavaş yavaş düşmesine rağmen alkol tüketiminde hala “yüksek tüketimli bir ülke” olduğunu vurguladı.

Avusturya alkol tüketiminin yüksek olduğu bir ülke olmaya devam ediyor

Ülkede bir milyon kişi sigarayı bırakmak istiyor ve bu çabalarında desteklenmeleri gerekiyor. Uzmanlar, gençler arasında nikotin poşetlerine yönelik artan istekten ve yasadışı uyuşturucuların aşırı dozda kullanımı nedeniyle artan ölümlerden endişe duymaktadır.

Tütün kullanımı Avusturya’da en yaygın bağımlılık

Viyana’daki Gesundheit Österreich GmbH (GÖG) Bağımlılık Yetkinlik Merkezi’nden Martin Busch bir basın toplantısında tütün içmenin Avusturya’daki en yaygın bağımlılık olduğunu açıkladı: “Yaklaşık her beş kişiden biri her gün sigara içtiğini söylüyor.” Bu da 1.6 milyon kişiye tekabül ediyor. Ancak genç sigara içicileri giderek azalıyor. Uzman, “15 yaşındakiler arasında sigara içenlerin oranı 2003’ten bu yana yarıdan fazla azaldı” dedi.

Mevcut tahminlere göre, tütün kullanımı (pasif içicilik dahil) tüm ölümlerin yüzde 16’sından sorumludur. 2022’de yapılan “Madde Kullanımı Araştırması “na göre, sigara içenlerin yarısından fazlası (yüzde 51) bu alışkanlığı bırakmayı “düşünürken”, yüzde 10’unun da halihazırda “somut planları” var. Araştırmaya göre, yaklaşık bir milyon tütün kullanıcısı artık hiç sigara içmek istemiyor. Busch, “Bu durum sağlık politikaları açısından büyük bir potansiyel barındırıyor,” diye vurguladı: “Etkilenenleri yasaklamak zorunda değiliz, sadece istediklerini elde etmeleri için onları desteklemeliyiz.”

Bununla birlikte, nikotin keseleri ve e-sigaralar gibi “yeni nikotin ürünlerinin” tüketimi artacaktır: “15 yaşındakilerin sadece yüzde dördü her gün sigara içmesine rağmen, yüzde üçü her gün nikotin keseleri tüketiyor” diyen Busch, “Yeni nikotin ürünlerindeki artışın sigara tüketimindeki düşüşü telafi etmesi ve gelecekte nikotin bağımlılığı olan daha fazla insan olması riski var” şeklinde konuştu.

Avusturya alkol tüketiminin yüksek olduğu bir ülke

Julian Strizek (aynı zamanda Bağımlılık Yetkinlik Merkezi/GÖG’den) Avusturya’nın “yüksek bir alkol tüketicisi” olduğunu söyledi: “Avrupa’da yapılan bir karşılaştırmada, kişi başına tüketim açısından ilk üçte yer alıyoruz.” Nüfusun yaklaşık yüzde on beşi sağlığa zarar verecek ölçüde içki içiyor. Erkekler için “tehlike sınırı” günde 60 gram alkol (yaklaşık bir buçuk litre bira veya bir litre şarabın dörtte üçü), kadınlar için ise 40 gramdır (bir litre bira veya yarım litre şarap). Farklılıklar, erkeklerde “alkolle ilgili vücut kütlesinin daha yüksek olmasından” kaynaklanmaktadır.

Erkekler kadınlara kıyasla yaklaşık iki kat daha sık sorunlu alkol tüketimi göstermektedir (yüzde 11’e kıyasla yüzde 19). Bu durum en çok 40 ila 70 yaşındakiler arasında yaygındır. Strizek, “Bununla birlikte, 14 ila 17 yaş arasındaki okul çocuklarının yüzde üç ila altısı da riskli ölçüde içki içmektedir” diyor. Ancak uzun vadeli eğilimde, alkole bağlı hastalık ve ölümlerin sayısı gibi sorunlu tüketim de “azalma eğilimindedir”.

Esrar en yaygın kullanılan yasadışı maddedir

Busch, Avusturya’da en yaygın kullanılan yasadışı maddenin esrar olduğunu belirtiyor: “Ancak tüketim deneyimleri genellikle kısa bir yaşam dönemiyle sınırlı kalıyor.” “Yüksek riskli” yasadışı uyuşturucular arasında eroin gibi afyon maddeleri (opioidler) baskındır. “Avusturya’da yaklaşık 35.000 ila 40.000 kişi opioid bağımlısı” dedi: “Yüksek riskli opioid kullanımı olan kişilerin yarısından fazlası tedavi görmektedir.” Bu Avusturya bağımlılık desteği için büyük bir başarıdır. Uzman, “Son yıllarda opioid bağımlılarının tedavi oranını büyük ölçüde arttırmayı başardık” dedi.

Ancak ölümcül aşırı doz vakaları yeniden sıklaşmaya başladı. 2022 yılında 248 “uyuşturucuya bağlı ölüm” gerçekleşti. 2014 yılında 122 kişi doğrudan uyuşturucu kullanımının bir sonucu olarak ölmüştü, ancak rakamlar o zamandan beri yükseliyor. 2014’ten önce bir düşüş vardı; 2009’da beş yıl sonrasına göre önemli ölçüde daha fazla ölüm (206) vardı. Busch, “Tüm aşırı dozlar arasında 25 yaş altı genç ölümlerin oranı da arttı” dedi: “2018’de yüzde 18’den şu anda yüzde 27’ye yükseldi.” Olası nedenler arasında, özellikle bağımlılıktan muzdarip insanları etkileyecek olan pandeminin artçı etkileri ya da aşırı doz riskini artıran maddelerin saflığının artması yer alıyor.

“2023 Bağımlılık Epidemiyolojik Raporu” ve “2023 Uyuşturucu Durum Raporu” Salı günü yayımlandı. Raporlar Avusturya’daki tütün, alkol ve yasadışı uyuşturucu tüketimini ele alıyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 07.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.