“Avusturya endişe verici derecede kötü uyuyor”

Ülkede tüm yaş gruplarında, yüzde 25 ila 30’u uyku bozukluklarından muzdarip ve kadınlar bu durumdan daha sık etkileniyor.

“Avusturya endişe verici derecede kötü uyuyor”

Korona pandemisinin yarattığı stres ve alınan önlemler uyku üzerinde ölçülebilir bir etki yarattı. Avusturya Haber Ajansı APA ile yaptığı bir röportajda Salzburglu uyku araştırmacısı Manuel Schabus, “Bunu dalgadan dalgaya gözlemleyebildik” diyor. Uzman sorunlar kaldı diye uyarıyor.

Son beş yıldır, Salzburg uyku araştırmacıları her yıl 17 Mart Dünya Uyku Günü’nde çevrimiçi bir anket yürütüyorlar. Pandeminin başlamasıyla birlikte uyku problemlerinde artış oldu ve bu da daha fazla sağlık sorununa ve akıl hastalığına yol açıyor. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi daha fazla enfeksiyona yol açar, etkilenenlerin sinirliliği de artar ve anksiyete bozuklukları ve depresyon riski artar. Hatta kalıcı uyku eksikliğinin ömrü beş yıla kadar kısaltabileceği biliniyor.

Kadınlar uyku sorunlarından çok daha fazla etkileniyor

Kadınlar çok daha fazla etkilenir – ve yaş arttıkça sorunlar daha sık hale gelir: 30’lu yaşların altında yaklaşık her üç kadından biri etkileniyor, 60 yaşın üzerinde bu oran üçte ikiden fazladır [yüzde 72]. 30 yaşın altındaki neredeyse her üç erkekten biri de aynı acıyı çekiyor, ancak değer eskisi kadar artmıyor: 60 yaşın üzerindekilerin yüzde 45’i uyku sorunu yaşadığını bildirdi. “Rahatsız edici olan şey, işteki stresin genellikle kötü uykunun nedeni olarak gösterilmesidir.” Hatta erkeklerin yüzde 20’si yetersiz uyku nedeniyle bir kaza ya da kazaya sebebiyet verebiliyor.

Uyku bozuklukları korona pandemisinden bu yana üst düzeyde

Schabus’a göre, korona pandemisinden bu yana yüksek düzeyde uyku bozuklukları en azından geçen yıla kadar devam etti. “Öğrenilmiş çaresizlikten bahsediyoruz. İnsanlar artık bunun duracağına inanmıyor. Ve bir krizden diğerine geçiyoruz.”

Vardığı sonuç: “Avusturya endişe verici derecede kötü uyuyor.” 2023 anketinin mevcut turuyla birlikte psikolog ve ekibi, sorunların şu anda hâlâ yaygın olup olmadığını öğrenmek istiyor.

Avusturyalılar iş günlerinde ihtiyaç duyduklarından daha az uyuyorlar

Çalışma aynı zamanda iş günlerinde insanların gerekli yedi saatten ortalama 30 dakika daha az uyuduğunu ve ardından hafta sonları yetişmeye çalıştığını gösteriyor. Ancak bu hesap öyle olmuyor. Ayrıca uykunun işteki performans üzerinde de etkisi var. Yeterli uyku ile verimlilik yüzde on iki artıyor ve iş kazalarının sayısı üçte iki oranında düşüyor.| © DerVirgül

Yayınlama: 17.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.