“Avusturya okullarında göç ve çok dillilik” konulu çalışmanın sonuçları yayımlandı

Ana dili Almanca olmayan öğrencilerin oranı da yüzde 24’ten yüzde 29’a yükseldi. Viyana İşçi Odaları [AK Wien] Eğitim Müdürü İlkim Erdost, her okul bölgesinde dil eğitimi koordinatörleri için çağrıda bulundu. Raporda, her gecen gün göçmen öğrencinin sayısının arttığı belirtildi.

“Avusturya okullarında göç ve çok dillilik” konulu çalışmanın sonuçları yayımlandı

Altı yıl önce Viyana İşçi Odası, Avusturya Sendikalar Federasyonu (ÖGB), Ticaret Odası, Avusturya Sanayi Federasyonu, Kızılhaç, Caritas ve Samaritans’tan oluşan bir konsorsiyum “Avusturya okullarında göç ve çok dillilik” konulu bir çalışma başlattı. O zamanki amaç, AHS/ortaokulun dördüncü yılı için 2012 eğitim standardı sınavlarına dayanarak konuya bilimsel bir ışık tutmaktı. Beş yıl sonraki durum şimdi 2017 standart sınavları temelinde analiz edildi ve sonuçlar pazartesi günü sunuldu.

Elde edilen bulgulara göre, öğrenci nüfusu giderek artan bir şekilde göç ve menşe ülke çeşitliliği ile karakterize olmaktadır. 2012 yılında öğrencilerin yüzde 75’inin iki ebeveyni de Avusturya’da doğmuşken, bu rakam 2017 yılında yüzde 68’e düşmüştür. Aynı zamanda, tüm federal eyaletlerde kişisel veya ebeveyn göç geçmişi olan gençlerin sayısındaki artış, yurtdışında doğan tüm öğrencilerin yüzde 40’ından yüzde 43’üne kadar olan “sonradan girenlerin” (6 yaşından sonra göç edenler, not) oranını da artırmıştır.

Buna bağlı olarak, ilk dili Almanca dışında olan öğrencilerin oranı da yüzde 24’ten yüzde 29’a yükselmiştir. Bu gelişme tüm federal eyaletlerde gözlemlenmiştir.

En az üç yıl anaokuluna devam eden çocuk sayısı arttı

Aynı zamanda, üç veya daha fazla yıl anaokuluna devam eden çocukların sayısı da artarak yüzde 41’den yüzde 49’a çıkmıştır. Bu gelişme hemen hemen tüm köken gruplarında gözlemlenebilmiş, ancak büyük ölçüde öğrencilerin geldikleri ülke veya federal eyaletteki eğitim yapılarına da bağlı olmuştur.

Standartlaştırılmış testlerde matematik testi sonuçlarında hafif bir iyileşme olmuştur. Ancak, dil grupları arasındaki performans farkları 2012’dekine benzer örüntüler ve sıralamalar göstermiştir.

Her okul bölgesinde dil eğitimi koordinatörleri için çağrılar

Sonuçlara cevaben kuruluşlar, diğer hususların yanı sıra, tutarlı bir didaktik dil desteği konsepti ve öğretmenleri desteklemek üzere her okul bölgesinde dil eğitimi koordinatörlerinin görevlendirilmesi çağrısında bulunuyor. Viyana İşçi Odası [AK] Eğitim Müdürü İlkim Erdost’un da belirttiği gibi, bu koordinatörler öğretmenleri çok dilliliği sınıfa entegre etme konusunda desteklemelidir.

Okullar, Almanca destek önlemlerini ana sınıftan kapsamlı bir şekilde ayrılmadan özerk bir şekilde organize edebilmeli ve ana dil öğretimi yaygınlaştırılmalıdır. Buna karşılık, dil eğitimi, çok dillilik ve kültürel yansıma, öğretmen eğitiminde zorunlu temel alanlar olarak sabitlenmelidir. Meslek ayrıca göçmen kökenli kişilere de açılmalı ve daha cazip hale getirilmelidir. Öte yandan, anaokulu sektöründe daha fazla ücretsiz program ve daha iyi çocuk bakım oranlarına ihtiyaç duyulurken, okullarda belirli zorlukları olan yerlerin daha fazla kaynak almasını sağlamak için bir sosyal endekse ihtiyaç var.

Avusturya Sanayi Federasyonu Eğitim ve Toplum Başkanı Gudrun Feucht, büyük ölçüde ihracata dayanan bir iş yeri için çok dilliliğin “kesinlikle daha iyi kullanılması gereken” özel bir kaynak olduğunu sözlerine ekledi. WKÖ Eğitim Politikaları Bölüm Başkanı Melina Schneider, “daha sonraki tüm eğitim başarılarının temelinin” ilköğretim kurumlarında atıldığını vurguladı. Avusturya İşçi Sendikaları Federasyonu’ndan [ÖGB] Alexander Prischl de etkili dil desteğinin anaokulunda başlaması ve okul boyunca devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Albrecher öğretmenlerin üzerindeki yükün hafifletilmesi gerektiğini savundu

Kızıl Haç Gençliği’nden Katharina Albrecher öğretmenlerin yükünün hafifletilmesi gerektiğini savundu (örneğin idari personel ve dışarıdan uzmanlar aracılığıyla). Caritas Avusturya Genel Sekreteri Anna Parr, Caritas öğrenme kafeleri gibi müfredat dışı programların önemine değindi ve bu programların daha fazla mali destek sağlayacağını belirtti. Samariterbund LernLEOS Başkanı Birgit Greifeneder, okul dışında çok dilli danışmanlık hizmetlerine duyulan ihtiyaca dikkat çekti.| ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 27.11.2023
Düzenleme: 27.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.