Avusturya Parlamentosuna, Rusya yanlısı önerge sunması için FPÖ’ye rüşvet verildi iddiası

Avusturya istihbaratının bir Rus ajanının e-postalarını hacklemesi üzerine ele geçirilen belgeler üzerinden, Ulusal Konsey’de Rusya yanlısı bir önerge için aşırı sağ Özgürlük Partisi’nin [FPÖ], bir Rus ajanından para aldığı ileri sürüldü. FPÖ’den buna karşılık gelen bir önerge verilmişti…

Avusturya Parlamentosuna, Rusya yanlısı önerge sunması için FPÖ’ye rüşvet verildi iddiası

“Profil” dergisinde yer alan bir habere göre FPÖ, Ulusal Konsey’de Rusya yanlısı bir önerge için bir Rus PR ajanından para almış olabilir.

Bir “Rus baş propagandacısından” hacklenen e-postalar, “Avusturya parlamentosunda Rusya karşıtı yaptırımların kaldırılmasına ilişkin Karar” başlıklı Rusça bir belge içeriyor. Aslında, Temmuz 2016’da buna karşılık gelen bir başvuru yapıldı.

 

FPÖ, Ulusal Konseye Rusya yanlısı bir önerge sundu

Konu ilk olarak Mart 2022’de açıklandı – açıklanan Rus belgesine atıfta bulunuldu, ancak arkasında ele geçirilen e-posta trafiğine değinilmedi.

Belgeye göre, alınan rüşvetin 20.000 Euro olduğu tahmin ediliyor – oylama başarılı olursa, 15.000 Euro daha verilmesi vaat ediliyor. Ancak Temmuz 2016’da karar önergesi Avusturya Parlamentosu’nda reddedilmişti. Bununa beraber, paranın gerçekten alınıp alınmadığı belli değil.

Avusturya Haber Ajansı APA tarafından sorulduğunda, FPÖ sözcüsü, geçen yıl Mart ayında verilen, FPÖ’lü milletvekillerinin herhangi bir para almadığını belirten daha önceki bir cevaba atıfta bulundu.

Cuma günü öğleden sonra ÖVP, SPÖ ve Yeşiller’den eleştiri geldi. “FPÖ görünüşe göre siyasetinde dışarıdan etkilenmeye izin veriyor” dendi.

Halk Partisi ÖVP Genel Sekreteri Christian Stocker bir yayında, Avusturya zaten işgal döneminde Rusya’dan emir aldı ve görünüşe göre radikal Kickl-FPÖ o zamana geri dönmek istiyor” dedi.

Sosyal Demokrat Parti SPÖ federal yöneticisi Christian Deutsch, FPÖ lideri Herbert Kickl’den itirafta bulunmasını ve mali durumu açıklamasını istedi. “Bay Kickl, Rusya propagandası için ruble FPÖ partisinin kasasına girdi mi?” diye sordu.

İktidarın küçük ortağı Yeşiller’den eleştiri geldi. “FPÖ, Avusturya’da Rusya’nın çıkarları için siyaset yapıyor ve Avusturya Ulusal Konseyi’nde bir Rus propaganda ve lobicilik derneği gibi hareket ediyor.

Yeşillerin Avrupa sözcüsü Michel Reimon bir yayında, “Avusturyalıların çıkarları FPÖ’den sonra mı geliyor?” diye sordu. Reimon, FPÖ ve tüm paravan örgütlerini “Rusya’dan gelen nakit akışını açıklamaya” çağırıyor ve FPÖ’nün talebi yerine getirmemesi halinde gerçeklerin beyanı getirilecektir” diye konuştu. | © DerVirgül

Yayınlama: 04.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.