Avusturya, terör zanlısı kadının çocuklarını Türkiye’ye gönderdi

Viyana’da terör şüphesiyle tutuklanan bir çiftin 3 küçük çocuğu Türkiye’ye nakledildi.

Avusturya, terör zanlısı kadının çocuklarını Türkiye’ye gönderdi

Pazartesi günü Viyana’da Noel’de terör şüphesiyle tutuklanan bir çiftin 3 küçük çocuğu Türkiye’ye nakledildi. Ebeveynlerin radikal İslamcı İslam Devleti Horasan Eyaletine (ISPK) ait olduğu söyleniyor.

Ebeveynler, Aziz Stephen Katedrali ve Köln Katedrali’ne saldırı planlarına dahil olmakla suçlanıyor. Ebeveynlerin savunma avukatı Andreas Schweitzer, çocukların ülke dışına gönderilmesini eleştirdi.

Viyana çocuk ve gençlik yardım servisi (MA 11), ebeveynleri (28 yaşında bir Tacik ve 27 yaşında Türk bir kadın) hapsedildikten sonra başlangıçta üç, beş ve yedi yaşındaki çocukları bir kriz merkezine yerleştirdi.

Daha sonra reşit olmayan çocukların Türkiye’de yaşayan büyükannesine geçici velayet verilmesine karar verildi. Ülke dışına nakledilme konusunda başta çocuğun annesi olmak üzere ebeveynlerin rızası da verilmiş ancak avukatları geçtiğimiz cuma günü bu kararı iptal etmişti.

Transfer ‘yeni gerçekleşti’

Avukat, 27 yaşındaki annenin rızasının “yanlış gerçekler bahanesiyle zorlandığını” söyledi. Kadın “bir daha asla hapisten çıkamayacağına ikna olmuştu. Bu durumla nasıl başa çıkacağını bilmiyordu.” Avukatın itirazlarına rağmen transfer “basitçe gerçekleştirildi” suçlamasında bulundu.

MA 11 kendisine yönelik iddiaları “tamamen reddetti”. Pazartesi günü öğleden sonra Schweitzer’e yazdığı bir mektupta, sorumlu bölge ofisi müdürü avukata, çocukları kriz ortamından ebeveynlerine götürmenin “annenin açık isteği” olduğunu ve “aile içinde kalmalarını sağlamak” olduğunu belirtti.

Çocuklar, büyükanne ve büyükbabalarıyla buluşmaya yoğun bir şekilde hazırlandı: “Türkiye’de yetkililer çocukların gelişi ve teslim alınması için hazırlık yapıyor. Her şey hazırlandı ve büyükanne ve büyükbabalar çoktan İstanbul’a doğru yola çıktılar.”

Terör şüphesi üzerine soruşturma

Viyana savcılığı, şüpheli bir terör örgütünün parçası olarak ebeveynleri soruşturuyor. Almanya’da yaşayan 30 yaşındaki bir Tacik’in de orada görevli olduğu söyleniyor. Almanya’da tutuklandı ve iadesinden bu yana Viyana’da da gözaltında tutuluyor. Alman Anayasayı Koruma Dairesi uzun süredir bu adam üzerinde yoğunlaşıyordu. Aziz Stephen Katedrali’ni turistler gibi değil, alışılmadık bir şekilde fotoğrafını çekerken, güvenlik kameralarını kontrol ederken ve duvarların tozunu alırken görüldü.

Daha sonra terör hücresine karıştığından şüphelenilen kişilerin İstanbul’a uçtuğu söyleniyor. Daha sonra Viyana’ya döndü ve görünüşe göre başka bir potansiyel saldırı hedefi olan Prater’in fotoğraflarını ve video kayıtlarını çekti. Çift, kendilerine yöneltilen tüm iddiaları reddediyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 25.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.