Avusturya Vatandaşlığının Alınmasında Temel Kıstaslar

Vatandaşlık almak isteyen her kişiden, Avusturya’daki sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamı ve kendisinin bir Avrupa demokratik prensiplerini ve onun toplumunun temel değerlerini benimsemesi istenmektedir.

Avusturya Vatandaşlığının Alınmasında Temel Kıstaslar

Avusturya vatandaşlığını sonradan kazanmak için gerekli olan ikamet şartında, yasaya uygun olarak 10 yıl boyunca Avusturya’da ikamet edilmesi (Aufenthalt) ve

bu 10 yılın en az 5 yılında kişinin oturum hakkına (Niederlassungsbewilligung)  sahip olmuş olması birlikte aranmaktadır.

 

Diğer yandan adli sicilin temiz olması, adli sicil noktasında 3 ayın altında hapis cezası adli sicil açısından sorun teşkil etmemektedir.

 

Bu husus kişinin 21 yaş altında olması halinde ise 6 ay olarak uygulanır.

 

Ciddi idari ihlallerin olmaması (örneğn 1.6 prom. Alkol ile araç kullanmak)

 

Hüküm giymemiş olması, halen görülmekte olan ceza davasının (yurt içi ve yurtdışında) bulunmaması  (mali ihlaller dahil) gerekmektedir.

 

Yeterli gelirinin olması.

 

Başvurudan önce son 6 yıl içinde 36 ay sabit ve sürekli iş-geliri ile yasal nafaka hakkı veya (sosyal) sigorta yardımlarının (Versicherungsleistungen) kanıtı (ASVG oranlar : tek kişi için miktar EUR 872,31,- ; Aile için miktar EUR 1307,98,-; her çocuk için arttırma  miktarı çocuk başı EUR 134,49,-).

 

Sözü edilen gelirler başvuru öncesi 6 ay boyunca elde ediliyor olmalıdır..

 

Engellilik ve sürekli ağır hastalık durumunda  yeterli geçim kaynağının bulunmaması vatandaşlığın verilmesine engel değildir.

 

Almanca bilgisi, demokratik düzeninin temel bilgi ve ilkeleri, Avusturya tarihi ve ilgili olan eyaletin tarihinin bilgisine sahip olunması

 

Avusturya vatandaşlığını elde etmek isteyen kişi bu bilgilere sahip olduğunu (anadili Almanca, Almanca ve tarih dersinden başarılı olduğunu kanıtlayan okul eğitimi, Entegrasyon sözleşmesinin 2. Modülü) kanıtlayamadığı takdirde yazılı sınava tabi tutulur.

 

Avusturya cumhuriyetine olumlu yaklaşım ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek durumun bulunmaması

 

Hakkında geçerli ikamet yasağının bulunmaması ve ikametin sona erdirilmesi için görülmekte olan bir davanın bulunmaması.

 

“Geri gönderme” kararının bulunmaması.

(örneğin, üçüncü ülke vatandaşı yasaya aykırı bir şekilde ülkede bulunmuş ve yetkili makam bu durumdan dolayı geri dönüş kararı vermiş ise)

 

Kişi hakkında Avrupa Ekonomik Alanı Ülkesinin veya İsviçre’nin geri gönderme kararı vermemiş olması  (Rückführungsentscheidung)ve bu makam kararı sonucu kişinin sınır dışı  edilme durumu söz konusu olmaması.

 

Son 18 ay içerisinde sınır dışı edilmemiş olması.

 

Avusturya’ya giriş yasağının bulunmaması.

 

Radikal oluşumlar veya terör örgütleri ile yakın ilişkide bulunmaması.

 

Sahip olduğu devlet vatandaşlığından çıkması.

 

Vatandaşlığın verilmesi ile Avusturya cumhuriyetinin menfaatinin ve uluslararası ilişkilerinin zarar görmemesi.

 

Genel Davranış

 

Bu yasaya göre alınan kararlarda kamu yararı  ve yabancının entegrasyonunun düzeyine ve  genel davranışına bakılmaktadır.

 

Bununla kastedilen yabancının Avusturya’daki sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamı ve kendisinin bir Avrupa demokratik prensiplerini ve onun toplumunun temel değerlerini benimsemesidir.

 

Yayınlama: 29.11.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.