Avusturya “Yasaklar Kanunu’nda” cezaları artırıyor

Hükümet tarafından reform olarak nitelenen “Yasaklar Kanunu” son şeklini aldı. Buna göre, Nazizm, IŞİD, Müslüman Kardeşler, Bozkurtlar, PKK, Hamas, Hizbullah, Ustaşa, Kimlikçiler [IBÖ] ve Avusturyalılar grubu [DO5] gibi örgütlerin sembollerini bulundurmak, 20.000 Euro’ya varan cezalara çarptırılacak.

Avusturya “Yasaklar Kanunu’nda” cezaları artırıyor

“Yasaklar Kanunu’nda” yapılan reformun son hali Perşembe günü Adalet Komisyonu’nda onaylandı.

Avusturya’da dünyadaki en katı “Yasaklar Kanunu“ Haziran 1945’te yürürlüğe girdi ve ardından 1947’de bugün büyük ölçüde yürürlükte olan ve halen yürürlükte olan düzenlemeler geldi. Adalet Komitesi, 31 yıl aradan sonra geniş kapsamlı sonuçları olan ilk değişikliği kabul etti.

Reform, değişen sosyal ve teknik gelişmelere yanıt vermek amacıyla birkaç yıl önce bir çalışma grubuyla başlatıldı.

Yeni yasaların pratikte anlamı nedir?

Basitçe ifade etmek gerekirse, vakaların yüzde 90’ından fazlasını oluşturan yeniden etkinleştirme ve Holokost inkârı ya da görecelileştirme suçlarına odaklanılıyor. Burada ceza tehditlerinde ciddi bir sıkılaşma var. “Özel tehlike” durumunda artık on yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Holokost [Yahudi Soykırımı] önemsizleştirilirken “iğrenç” kelimesi çıkarılıyor ve basitçe önemsizleştirilmesi de cezalandırılabilir hale geliyor.

Holokost [Yahudi Soykırımı] inkar etmenin veya önemsizleştirilmesinin, altı aydan beş yıla kadar habis cezası öngörülürken, ayrıca, bir yandan bir ile on yıl arasında, özellikle tehlike durumunda ise 10 ila 20 yıl arasında hapis cezası mahkemeler tarafından verilecek.

Geri kalan suçlar, temel suç ve nitelik olarak ayrılmıştır. Örneğin, “Nasyonal Sosyalist bir [Nazizm] örgütü desteklemek ve ona katılmak özellikle tehlikeliyse” daha yüksek cezalar söz konusudur.

Bir diğer yenilik: Bir devlet memurunun Yasaklama Kanunu uyarınca mahkûm edilmesi halinde, bu durum otomatik olarak görev kaybına yol açacak.

Otomatik memurluk kaybı

Avusturya ceza hukuku yetkisinin yurt dışında işlenen bireysel suçları da kapsayacak şekilde genişletildi. Daha önce, bir Avusturyalı tarafından internet üzerinden ama yurt dışından işlenen belirli eylemler cezalandırılmıyordu.

Boşlukları önlemek amacıyla, Yasaklama Kanunu’nda sayılanlar dışındaki Nasyonal Sosyalist [Nazizm] faaliyetlerle ilgili suçlar için 10.000 Euro’ya kadar idari cezalar (veya suçun tekrarlanması halinde 20.000 Euro veya altı hafta hapis) verile bilinecek.

Semboller ve Rozetler Kanunu’nda da cezalar bu miktarlara çıkarıldı.

Kanun kapsamına, IŞİD, Müslüman Kardeşler, Bozkurtlar, PKK, Hamas, Hizbullah, Ustaşa, Kimlikçiler (IBÖ) ve Avusturyalılar grubu (DO5) gibi örgütler giriyor. | ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 30.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.