Avusturya, yurt dışından işçi alımını kolaylaştırıyor…

Avusturya hükümeti, işgücü piyasası kapsamında kırmızı-beyaz-kırmızı oturum izni kartını daha da basitleştirilmesiyle uluslararası işçiler için ülkeyi daha cazip hale getirmeyi planlıyor…

Avusturya, yurt dışından işçi alımını kolaylaştırıyor…

Avusturya vasıflı işçilerin göçünün kolaylaştırılması kapsamında, ilgili kişilerin ülkede çalışmalarına olanak sağlayan “kırmızı-beyaz-kırmızı” oturum izni kartının alımını kolaylaştırmayı planlıyor.

Buna göre, Fransızca, İspanyolca, Boşnakça, Hırvatça ve Sırpça dili konuşanlar, Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kart puan sisteminde dikkate alınacaklar.

Bahsi gecen lisanları B1 seviyesinden konuşabilen vasıflı işçiler, 5 ekstra puan alacak ve böylece Avusturya iş piyasasına daha kolay erişim sağlamaları mümkün kılınacak.

Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, bunun bir yandan Batı Balkanlar’dan tarihsel olarak artan vasıflı işçi akışını kolaylaştırması, diğer yandan da yeni hedef ülkelerden vasıflı işçileri çekmesi amaçlanıyor.

Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kart’a erişim, niteliklerin, iş deneyiminin, dil becerilerinin ve yaşın değerlendirildiği bir puan sistemine dayanmaktadır.

Bir önceki yılda 6.182 kişiye [2021 yılı: 3.881] kırmızı-beyaz-kırmızı kart verildi.

Düzenlenen 2.222 adet kart ile en büyük pay bilgi işlem alanından meslek sahiplerine verildi. Geçen yıl, Bosna ve Sırbistan’dan gelen 1.353 vasıflı işçiye, Orta ve Güney Amerika’dan gelen 423 kişiye oturum kartı verildi.

Ancak Ekonomi Bakanlığı, İspanyolca bilmenin özellikle turizmde bir avantaj olduğunu da sözlerine ekledi. Avusturya şirketlerinin birçok hedef pazarında konuşulan bir başka dünya dili de Fransızcadır.

Avusturya İş Ajansı, şirketleri ve uzmanları Kırmızı-Beyaz-Kırmızı Kart başvurusunda destekliyor. Bununla birlikte, şirketlerin özel istihdam bürolarının yardımını giderek daha fazla kullanabilmesi gerekmektedir. Çalışma ve ekonomi bakanlığı, bakanlığın diğer destek tekliflerini de inceleyeceğini söyledi.

Geçen yıl 1 Ekim’de yürürlüğe giren bir reform, kırmızı-beyaz-kırmızı karta erişimi kolaylaştırdı. “Kırmızı-beyaz-kırmızı kart reformu ile 2022’de üçüncü ülkelerden kalifiye işçi kabulünü kapsamlı bir şekilde modernize etmeyi başardı dendi.

Çalışma ve Ekonomi Bakanı Martin Kocher, “Şimdi bir sinyal daha göndermek istiyoruz, çünkü önümüzdeki birkaç yıl içinde Avusturya’daki refahımızı sürdürmek için üçüncü ülkelerden daha fazla vasıflı işçiye ihtiyacımız olacak” dedi. | © DerVirgül

Yayınlama: 21.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.