Avusturya yurt dışından işçi alıyor | Türkiye’de listede var

Avusturya yurt dışından işçi alıyor | Türkiye’de listede var

Avusturya Federal Demir Yolları [ÖBB], personel sıkıntısı nedeniyle zorluklarla karşı karşıya. Bildirildiği gibi, vida sendikası tarafından her zaman eleştirilen demiryolu sektöründeki meslekler, yurt dışından işçi almak için kıtlık duyulan meslekler listesinde yer alıyor.

“Profil” dergisinde yer alan bir habere göre, “ilk 15 Tunuslu” ÖBB tarafından demiryolu sektöründe depo çalışanı veya ÖBB Postbus’ta tamirci olarak istihdam edildi. Bir sonraki adım olarak tren görevlileri, lokomotif makinistleri, manevracılar veya otobüs şoförleri gibi pozisyonlar, AB üyesi olmayan çeşitli ülkelerden başvuranlar tarafından da doldurulabilecek. ÖBB, vasıflı demiryolu çalışanlarının Türkiye’den de olabileceğini belirtti.

ÖBB AB çapında ihaleye hazırlanıyor

ÖBB iletişim dergisinin haberinde, “Avusturya’dan, AB’den ve aynı zamanda çeşitli üçüncü ülkelerden personel sağlayabilecek yerli ve aynı zamanda uluslararası personel hizmet sağlayıcılarını hedefleyen AB çapında bir ihale hazırlıyoruz” deniyor. Bu özellikle “demiryoluna özgü meslekler ve otobüs şoförlerine” yöneliktir. Bunlar, kırmızı-beyaz-kırmızı kart kullanılarak doldurulabilen, eksik meslekler listesindeki işlerdir.

Sendikadan ÖBB’ye eleştiri

Federal demiryolları personel alımlarından bahsederken vida sendikası devlete ait şirkette kaos görüyor. Demiryolu sendikası vida başkanı Roman Hebenstreit, “Yönetimin ÖBB’deki bariz personel sorununu küçümsemek ve aynı zamanda tüm demiryolu mesleklerinin artık kötü şöhretli, yetersiz meslekler listesinde olmasını sağlamak için kullandığı argümanlar dayanılmaz” dedi.

ÖBB geçen yıl iş gücünü artırdı

Şirket bilgilerine göre ÖBB, 2022 yılı sonunda 42.600 olan iş gücünü 2023 yılı sonunda 43.200 kişiye çıkardı. Şu anda görevde olan 5.031 tren makinisti var; bu rakam geçen yıla göre 24 artış anlamına geliyor. Teknik vasıflı işçiler açısından demiryolu, 2.571 kişiyle 129 çalışan artışı kaydetti. ÖBB şu anda yaklaşık 2.100 çırağa eğitim veriyor. Federal Demiryolları’na göre çırakların yüzde 21’i kadın, yeni işe alınanların dörtte biri ise kadın.

ÖBB’de üçüncü ülkelerden de stajyerlik mümkün

“Profil”e göre ÖBB, üçüncü ülkelerden 18 yaş üstü çırak kabulüne de açık. Çalışma Bakanı Martin Kocher (ÖVP), kırmızı-beyaz-kırmızı kart alma konusundaki kısıtlamaları daha da hafifleterek bunu mümkün kılmak istiyor. Dergiye göre ÖBB, “Genel olarak personel bulmakta ve her yıl sunduğumuz 650 çıraklık pozisyonunu doldurmakta oldukça başarılıyız” diye vurguluyor. “Aynı zamanda Suriyeliler veya Afganlar gibi son yıllarda göç etmiş birçok insan için de işe yarıyor.” Bireysel bölgelerde, üçüncü ülkelerden gelen yeni vasıflı işçilerle doldurulabilecek pozisyonlar hâlâ boş kalabilir.

Ülke çapında 100’den fazla meslek kıtlığı var

Bu yılki eksik meslekler listesi, vida’nın ağır şekilde eleştirdiği tren makinistleri, kondüktörler ve otobüs şoförleri gibi sekiz ek toplu taşıma mesleği de dahil olmak üzere ülke çapında 110 ve 48 bölgesel mesleği içeriyor. Hebenstreit, hükümetin bunu yaparak daha fazla ücret ve sosyal dampingin yanı sıra güvenlik ve eğitim standartlarının zayıflaması riskini de taşıdığını söyledi. Yerel halk bu şansı yakalayacaktı. Ancak dergi, örneğin Tunus’taki on araba tamircisinden ilk üçünün yakın zamanda kamyon üreticisi MAN’da çalışmaya başladığını yazıyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 26.05.2024
Düzenleme: 26.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.