Avusturya’da 11.000 kişi, kadın sünneti kurbanı

Avusturya’da yaklaşık 11.000 kız ve kadın, kadın sünneti/kesimi veya kısaca FGM/C mağduru.
Viyana Tıp Üniversitesi’nin kadın sağlığı merkezi “FEM Süd” ile işbirliği içinde gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, 3.000’e kadar genç kız, kültürel temelli bu şiddet biçimine karşı risk altında.

Avusturya’da 11.000 kişi, kadın sünneti kurbanı

Araştırma, Federal Şansölyelik tarafından, bu ülkede sünnetten etkilenen kaç kişinin (DSÖ’ye göre dünya çapında 200 milyon kız ve kadın var) bulunduğunu belirlemek için görevlendirildi. 6 Şubat Uluslararası Kadın sünnetiyle Mücadele Günü dolayısıyla ilk sonuçlar açıklandı. Avusturya’da kadın sünneti uygulanan kadınların yarısı Mısır’dan, üçte biri de Somali’den geliyor. Genel olarak anneleri kadın sünnetinin uygulandığı bir ülkeden gelen kadınlar risk altındadır. Şu anda Avusturya’da kökleri FGM/C’nin belgelendiği bir ülkeye dayanan 33.000’den fazla kız ve kadın yaşıyor. Bunlardan 10.320’si Avusturya vatandaşlığına sahiptir.

Bakan Raab: ‘FGM vahşi bir şiddet biçimidir’

Kadın sünnetiyle mücadelede Federal Şansölyelik 2022’de ülke çapında bir koordinasyon ofisi kurdu. Odak noktası eğitim ve önleme çalışmalarıdır, çünkü kadın sünneti hakkında ne kadar çok bilgi olursa, kız çocukları ve kadınlar da o kadar iyi korunabilir. Amaç erkekleri de dahil etmektir, çünkü ataerkil toplumlarda kadınları korumaya yönelik tedbirler ancak uzun vadede başarılı olabilir.

Eğitim ve tavsiye: Kadın sünnetine karşı önlemler

Hafta sonu Kadın ve Entegrasyon Bakanı Susanne Raab (ÖVP), “FGM kadınlara yönelik şiddetin acımasız bir biçimidir ve mağdurlar genellikle hayatları boyunca bu suçun fiziksel ve psikolojik acısıyla mücadele ederler” dedi. Raab, ne yazık ki kadın sünnetinin Avusturya’da “üzücü bir gerçek” haline geldiğini ve yeni araştırmadan elde edilen ilk rakamların gösterdiği gibi yalnızca göçmen geçmişi olan kadınları etkilediğini söyledi. Kadın sünneti “cezai bir suçtur ve kesinlikle kabul edilemez.” Ülke çapında koordinasyon ofisinin kurulmasının ardından kadın sünnetiyle mücadelede yeni projeler ve önemli adımlar atıldı: “Kadınların ve kız çocuklarının büyük acılarını dindirmeye yönelik bu önemli çalışma için emeği geçen herkese ve uzmanlara teşekkür ediyorum. “Kültürel temelli şiddetin bu biçimiyle mücadele edilebilmesi ve özellikle genç kızların korunması için. Benim için sorunun kökenine inmek için erkeklerin katılımının arttırılması da önemli.”

Linz ve Graz’daki kendi kadın sünneti polikliniklerimizle amaç, etkilenen kadınlara mümkün olan en kapsamlı bakımı sağlamaktır. Yalnızca geçen yıl, FGM/C Koordinasyon Ofisi, toplam 902 kişisel veya telefon bağlantısında FGM/C’den etkilenen veya tehdit edilen 159 kadın ve kız çocuğuna tavsiyede bulundu. Ayrıca menşe ülkelerde kadın sünneti oranının yüksek olduğu toplulukların 793 üyesiyle 108 çalıştay düzenlendi. Hafta sonu yapılan bir basın açıklamasında amacın bilgi sağlamak, farkındalık yaratmak ve bilgi vererek tabuları kaldırmak olduğu belirtildi. Erkeklere özel tavsiyeler öncelikle, FGM/C hakkında düşük eşikli bilgilerin sağlanması gereken Arap kökenli erkeklere yöneliktir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 04.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.