Avusturya’da 137 kilo kokain ele geçirildi

Avusturya polisi, dünya çapında büyük miktarlarda uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı ve dağıttığı söylenen bir grubu ele geçirdi. Ele geçirilen uyuşturucunun sokak satışlarına göre değeri, 14 milyon Euro.

Avusturya’da 137 kilo kokain ele geçirildi

İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP) Cuma günü St. Pölten’de düzenlediği basın toplantısında bu olayı “tarihi bir başarı” olarak nitelendirdi. Bakana göre bu, Aşağı Avusturya Eyalet Kriminal Polis Dairesi tarafından bugüne kadar kaydedilen en büyük, federal polis için ise üçüncü en büyük uyuşturucu ele geçirme olayıydı. Sokak satışlarında ele geçirilen uyuşturucunun değeri ise 14 milyon euro civarında.

Dört sanığın Ocak-Eylül 2023 arasında yaklaşık 270 kilogram kokain ithal ettiğinden şüpheleniliyor ve bunun yaklaşık 137 kilogramının piyasaya sürüldüğü söyleniyor. Sırplardan birinin Viyana’daki postane soygunlarına da karıştığı söyleniyor; kendisi hakkında 2013’ten bu yana tutuklama emri vardı. Sonuç olarak Federal Kriminal Polis Dairesi’nin (BK) “Aşil” Operasyonu kapsamında dört şüpheli daha tutuklandı, biri ise aranıyor.

14 Eylül 2023’te Hamburg limanında Bolivya’dan gelen bir kargo gemisine ait konteynerin rutin kontrolü sırasında 115 adet hazırlanmış tik levha keşfedildi. Gümrük müfettişleri koridorda toplamda yaklaşık 1,2 kilo kokain içeren altı paket buldu. Teslimat notunda Baden bölgesindeki bir kişinin numarası yer alıyordu. Uyuşturucu içeren panolara el konuldu ve geri kalan konteyner, bir adamın Slovakya’nın Bratislava kentinde belirttiği varış adresine gönderildi.

Şüpheliler Viyana-Josefstadt’ta gözaltında

Dört şüphelinin 27 Eylül 2023’te konteyneri boşalttığı gözlemlendi ve o akşam dönüş yolculuğunda Burgenland ve Viyana’daki Kittsee sınır kapısında tutuklandı. LKA Aşağı Avusturya başkanı Stefan Pfandler, soruşturma sırasında örneğin gözlem önlemleri için “son derece yüksek düzeyde personel ve teknik konuşlandırma” olduğunu bildirdi.

Dörtlü Viyana-Josefstadt hapishanesine götürüldü. Bir adam, federal başkentte bir Sırp grubunun gerçekleştirdiği on soygunun ardından tutuklama emriyle aranıyordu. Şüphelinin ismi değiştirilerek Almanya’da olduğu söyleniyor. Pfandler, belgelerin yasal olarak Sırbistan’da düzenlendiğini açıkladı.

Kokain ayrıca Viyana-Meidling’deki “sığınak dairesinde” de bulundu

Birkaç ev araması sırasında, Viyana-Meidling’deki bir “sığınak dairesinde” toplamda yaklaşık iki buçuk kilo kokain içeren on bir paket daha bulundu. Polise göre bunlar muhtemelen daha önceki bir teslimattan gelmişti. Kottingbrunn’daki (Baden bölgesi) bir atölyede uyuşturucuların işlenmesine yönelik bir “kokain laboratuvarı” da keşfedildi.

Pfandler, hazırlanan 115 tik levhanın Avusturya’ya getirildiğini ve LKA Aşağı Avusturya’dan uzmanlar tarafından söküldüğünü bildirdi. Uyuşturucu çıkarıldı ve incelendi. Toplamda yüzde 85 saflıkta 134 kilo kokain vardı. Sonuç olarak, konteynerin varış yerinde (Bratislava’daki bir depo) tik levhalar ve ahşap kalıntıları içeren başka paletlere de el konuldu ve Avusturya’ya getirildi. Avusturya’da gümrük görevlilerinin yaptığı kontrolde koridorda 1,2 kilo kokain ele geçirildi.

BK’nın kripto mesajlaşma hizmetlerine yönelik soruşturmaları kapsamında, yüzlerce kilo uyuşturucu kaçakçılığını organize ettiği söylenen şüpheli destekçiler de tespit edildi. Federal Kriminal Polis Dairesi’nin uyuşturucuya bağlı suçlarla mücadele merkez ofisi başkanı Daniel Lichtenegger, Portekiz’de bir adamın tutuklandığını ve Avusturya’ya iade edildiğini bildirdi. Tutuklanan toplam dokuz kişinin sekizi Sırp ve biri Avusturya vatandaşı. Lichtenegger, “veri miktarı çok büyük olduğu için” soruşturmanın henüz tamamlanmadığını söyledi.| ©DerVirgül

Yayınlama: 15.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.