Avusturya’da 2.000 kadın devlete dava açmaya hazırlanıyor

Avusturya’da 2.000’den fazla kadın, kusurlu doğum kontrol spirallerinden zarar gördüğü gerekçesiyle hem üretici firmaya hem de Avusturya Federal Cumhuriyeti’ne dava açıyor.

Avusturya’da 2.000 kadın devlete dava açmaya hazırlanıyor

Avusturya’dan 2.000’den fazla kadın, İspanyol üretici Eurogine’nin kusurlu doğum kontrol spirallerinden zarar gördüğü gerekçesiyle tüketiciyi koruma derneğine [VSV] bildirimde bulundu.

Derneğin Cuma günü yaptığı açıklamada, VSV ve bir dava finansörü şimdi Avusturya devletine ve üreticiye karşı daha fazla toplu dava açmaya hazırlanıyor.

Bazı spirallerde yan kolların kırılmasına yol açabilecek malzeme kusurları keşfedildi. Üretici ilk şikayetleri 2018 baharında aldı. Sonuç, bazı partilerin geri çağrılmasıydı. 2019 yılında başta Almanya ve Fransa olmak üzere birçok ülkede sağlık otoriteleri uyarıda bulundu.

Sağlık sistemindeki Avusturya Federal Güvenlik Ofisi (BASG), 2020 yılının Eylül ayının sonunda tıp uzmanlarının etkilenen ürünlerin kullanıcılarını bir kontrole davet etmesini tavsiye etti.

100 dava açıldı

Tüketiciyi Koruma Derneği [VSV], yasal koruma sigortası kapsamında olan kadınlar için şimdiden 100’den fazla dava açtı. Derneğin Cuma günü yaptığı duyuruya göre, tüm federal eyaletlerde avukatlar bölge mahkemelerinde Eurogine aleyhine dava açmakla meşgul.

VSV Başkanı Peter Kolba, “Federal Sağlık Hizmetlerinde Güvenlik Dairesi geri çağırma kampanyası hakkında uzun süredir sessiz kaldığı için bu davayı Avusturya Cumhuriyeti aleyhine de açacağız” dedi. Kolba’ya göre zamanında uyarış yapılmış olsaydı, müdahale daha erken yapılabilirdi.

Yüksek Mahkeme (OGH), İspanyol üretici Eurogine’in kusurlu doğum kontrol spiralleri ile bağlantılı olarak olası resmi sorumluluk sorunuyla ilgilenmek zorunda. Bir OGH sözcüsüne göre, “birkaç dava hala devam ediyor” ve henüz bir karar verilmedi. | © DerVirgül

Yayınlama: 17.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.