Avusturya’da 2023’te 1.302 ırkçı saldırı yaşandı

Sivil toplum kuruluşu “Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki” oluşumu ZARA’nın yıllık ırkçılık raporu, polis şiddeti, kamusal alanlardaki önyargılar ve toplu konutlardaki ırkçı olaylar gibi çeşitli alanlardaki şok edici ırkçılık vakalarını ortaya koyuyor.

Avusturya’da 2023’te 1.302 ırkçı saldırı yaşandı

ZARA -Zivilcourage und Anti-Rassismus-Arbeit 2023 ırkçılık raporunu yayımladı. Raporda yer alan rakamlar, ırkçılıktan etkilenenler arasında yoğun tavsiye ihtiyacının arttığını gösteriyor. Temeldeki yapısal sorunun çözümü, ırkçılığa karşı bütünsel bir ulusal eylem planıdır.

Avusturya’da ırkçılık

ZARA -Zivilcourage und Anti-Rassismus-Arbeit [Irkçılık Karşıtı Çalışma ve Sivil Tepki] 2023’te toplam 1.302 ırkçılık raporunu belgeledi; çevrimiçi vakaların oranı hala endişe verici derecede yüksek (%58). Irkçı polis şiddetinden eğitim sistemindeki ayrımcılığa kadar geniş bir yelpazeye yayılan vaka raporlarında, yapısal değişiklik ihtiyacının altı çiziliyor ve ırkçılığın sadece bireysel bir sorun değil, toplumsal bir sorun olduğu vurgulanıyor. Bu, neden ZARA’ya yönelik ırkçılık raporlarının her yıl arttığını değil, yoğun tavsiye ihtiyacının arttığını açıklıyor.

Toplamda ZARA danışmanları etkilenenlere 1.708 kez danışmanlık yaptı. E-posta (%52) ve telefon (%37) yoluyla yapılan bireysel tavsiye özellikle popülerdir; bunu kişisel tavsiye ve destek (%8) takip etmektedir. ZARA toplamda 702 kez yasal önlem ve diğer müdahalelerde bulundu. ZARA Genel Müdürü Rita Isiba şunu vurguluyor: “Siyasetçileri ırkçılık karşıtı değişimden sorumlu tutmak için öncelikle ırkçılığın sistemik doğasını ve toplumumuzun her alanına nasıl nüfuz ettiğini anlamalıyız.”

Bir eylem çağrısı

ZARA’nın yıllardır Irkçılığa Karşı Ulusal Eylem Planı’nın (NAP) uygulanması için kampanya yürütmesinin ve bunu gerektiren çeşitli çabaları desteklemesinin nedeni budur. NAP, etkilenenler için güvenlik ve destek sağlamayı, eşitliği ve adaleti teşvik etmeyi, katılım ve temsili mümkün kılmayı ve ırkçılığın etkilerine ilişkin kapsamlı bir anlayış oluşturmayı amaçlamaktadır. Bunu sağlamak için rapor, kapsayıcı ve ırkçılık karşıtı bir toplum için bir yol haritasını temsil eden UEP için dört net hedef ve önerilen önlemler içeriyor.

İleriye giden bir yol olarak sivil cesaret ve bağlılık

Raporda, ZARA derneği, yapısal ırkçılıkla etkili bir şekilde mücadele etmek için siyaset, sivil toplum, uzmanlar ve etkilenenler arasındaki işbirliğinin önemini vurguluyor. ZARA, çok disiplinli bir ekip ve güçlü işbirliği ortakları ağıyla, ırkçılığa karşı koymak ve daha adil bir toplum için mücadele etmek için yorulmadan çalışıyor dendi.

Raporda yer alan ilginç ama gerçek ırkçı uygulamar

Geğirmeye 1.700 Euro para cezası

Göçmen gençler doğum günü vesilesiyle birlikte bir Viyana parkında oturup yiyip içtiler. Parka gelen polis, iki genci kontrol amaçlı sorguya çekiyor ancak, arkadaşı D. Almancayı daha iyi bildiği için her türlü çeviride yardıma geliyor. Daha sonra memurlardan biri Almanca öğrenmeleri gerektiğinden şikâyet etmeye başladı. Denetim 40 dakikadan fazla sürerken, grubun bir kısmı yemeye ve içmeye devam etti.

Sonra olan oldu: Birisi geğirdi. Polis memurlarından birinin, “Kim geğirdiğini itiraf etmezse hepinize ceza verilecek” dediği söyleniyor. D., polis memuruna mutlaka birisi hakkında suç duyurusu yapmanız gerekiyorsa, benim kimlik bilgilerime sahipsiniz diye konuştu. Genç daha sonra polis tarafından zorla yere itildi ve hakaret edildi. Daha sonra kendisine 1.700 Euro’luk idari para cezası verildi.

Bir gençlik örgütü buna itiraz etti ZARA’ya başvurdu ve bu da daha sonra idare mahkemesinde sözlü duruşma yapılmasına yol açtı. Geğirme de dahil olmak üzere üç cezadan ikisi kaldırıldı ve sonuçta geriye 100 Euro kaldı. Daha fazla misilleme korkusuyla bu miktar ödendi.

Temizlik görevlisi ağır yaralandı

Bir temizlik şirketinde çalışan Bay O., umumi bir tuvalette, tuvalet kâğıdı kalmadığı için öfkeli bir kadınla karşılaştı. Adam sakinleşemediği için yakındaki bir dükkândan yardım istedi. Dükkan sahibi de düşmanca davrandı ve O.’yu arkadan yere iterek omzundan ciddi şekilde yaraladı. Bitişikteki bir kafede oturan emekliler olayı gözlemledi ve tanık olarak ifade verdi. Ancak ihbar edilen polis olayı ciddiye almadı.

Enerji bonusu yok

Bay R.’nin enerji ikramiyesiyle ilgili bir sorunu vardı, bu yüzden vergi danışmanı onu vergi dairesine gönderdi. Randevu alırken ve sahada, lütfen birisiyle İngilizce konuşup konuşamayacağını sordu. Daha sonra vergi dairesinde çalışanlardan biri tarafından resmi dil Almanca olduğunu, mükemmel bir İngilizceyle geri çevirdi. Meslektaşları da yardım etmek istemedi. Bu, etkilenen kişinin enerji bonusunu kaybetmesine neden oldu.

Irkçı İnceleme Komisyonu

Konu yemek pişirmeye geldiğinde her zaman sınıfının en iyisi olarak övülen Bayan O., tamamen eşitsiz bir güç ilişkisinin insafına kalmıştı. Komisyon, son denetim sırasında herhangi bir not almamıştır; Sonuçlar açıklandığında, kendisine başarısız olduğu sırıtarak söylenmeden önce ırkçı yorumlar yapıldı. Tüm jüri üyeleri yemek yemişti ama yaptıkları tek açıklama onun bir Almanca kursu alması gerektiğiydi. Öğretmenleri şaşkınlıkla tepki gösterdi ama WKO vakayla ilgilenmedi.

Arapça yok

Sokakta 16 yaşındaki J., arkadaşlarıyla Arapça konuştuğu için silahlı yabancı bir adam tarafından boynundan tutularak yere atıldı. Polis saldırganı tutukladı ancak J., gençleri tanıdığını düşündüğü için başka saldırılardan korkuyordu. Duruşmaya üç gün kala sokakta faille karşılaştı ve kendisine ismiyle hitap edildi. Duruşmada saldırgana para cezası ve iki yıl denetimli serbestlik cezası verilirken, silah da elinden alındı. | ©DerVirgül

Yayınlama: 21.03.2024
Düzenleme: 21.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.