Avusturya’da başörtüsünü çıkaran din dersi öğretmeninin başına gelenler

Viyana’da uzun yıllar din öğretmenliği yapan ve bir süre sonra başörtüsü takmama kararı alan öğretmen, ayrımcılığa uğradığını ve kendisine öğretmenlik yaptırılmadığını ileri sürdü.

Avusturya’da başörtüsünü çıkaran din dersi öğretmeninin başına gelenler

Avusturya’da haftalık yayın yapan “Profil Dergisinden Clemens Neuhold” tarafından yapılan röportajda, ismi verilmeyen bir [İslam] din dersi öğretmenin başörtüsünü çıkardıktan sonra baskıya uğradığı ve öğretmenlik yapamadığı söylendi.

Haberde, Viyana’da eski bir [İslam] din dersi öğretmeni [adını söylemek istemiyor], 2017’de başörtüsünü çıkardığında, özel hayatında ve okulda başına gelenleri anlatıyor.

46 yaşındaki din dersi öğretmeni, on yıl hizmet ettikten sonra kendisine verilen devlet öğretmenlik sözleşmesini alamadığını söylüyor. Ayrıca, ders verme saatleri – ve dolayısıyla kazancı – azaltıldı. Her ikisini de başörtüsü takmadığına bağladı ve ayrımcılıktan dava açtı.

Haberde, “Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ], 2020’den beri devam eden süreç hakkında yorum yapmak istemiyor” dendi.

Sınıfta başörtüsü zorunlu mu?

Profil dergisinde yayınlanan röportajda, “Devlet okullarında başörtüsü açık mı yoksa gizli mi zorunlu?” başlığıyla sorgulama yapılırken, IGGÖ’nün Facebook’taki iş ilanına atıfta bulunuldu.

IGGÖ’nün Facebook’taki, “İslam din dersi öğretmeni ol!” iş ilanında başı kapalı kadın fotoğrafı kullanılması, sadece başörtülü kadınların öğretmen olabilecekleri şeklinde yorumlandı.

Ayrıca, İslami din eğitimi profesörü Ednan Aslan, İslam öğretmeni olarak sadece başörtülü kadınların ilan edilmesini eleştiriyor.

Dini cemaatin basın sözcüsü, Avusturya’da başörtüsü takmayan kadın din öğretmenlerinin olduğunu söylüyor.

“Zorlama için inançta yer yoktur.” Ama herhangi bir rakam vermiyor.

Innsbruck İslami İlahiyat Enstitüsü başkanı Zekirija Sejdini, “Bunlar muhtemelen daha sonra başörtülerini çıkaran bireysel kadınlar” diyerek ekliyor, “Başörtüsü olmadan işe alınan mezun bilmiyoruz” diyor.

IGGÖ ise, bir kadının başörtülü olarak kabul edilip edilmediği sorusunu yanıtsız bırakıyor.

“Müslüman kadın için başörtüsü dini zorunluluk”

Haberde, “Cemaat, başörtüsünü çıkaran öğretmenleri ve başörtüsü bile takmayan öğrencileri “nispeten yeni bir fenomen” olarak tanımlıyor” deniyor.
IGGÖ, başörtüsü takmayı “sorumlu Müslüman kadınlar için dini bir emir” olarak görüyor ve “din eğitimcilerinin kız öğrenciler için önemli bir rol model olduğunu” vurguluyor.

Ayrıca IGGÖ’ye göre, “İslam öğretmenleri başörtüsü takmazsa, ebeveynler zaman zaman çocuklarını din dersinden alır.”

IGGÖ Başkanı Ümit Vural, tersine ayrımcılıktan korkuyor. Daha fazla başörtüsü olmayan kadın öğretmen olursa, okullar onları tercih edebilir ve başörtülü kadınlar dezavantajlı duruma gelebilir.

Ancak cemaatin başörtüsüz öğretmenlere kapılarını açmaktan başka çaresi yoktu. Çünkü işgücü sıkıntısı özellikle onları etkiliyor. Emeklilik dalgalarına ek olarak, Müslüman öğrencilerin sayısı ve bununla birlikte İslam öğretmenlerine olan ihtiyaç da hızla artıyor.

2007’den bu yana sayıları neredeyse ikiye katlanarak 350’den 670’e çıktı. İslami din eğitimi için üniversitelerdeki potansiyel gençler artık genellikle başörtüsü takmıyor.

IGGÖ öğrencinin artması ve öğretmen yetersizliği için, “Bu, şu anda boğuştuğumuz bir olgudur” diyor. | DerVirgül

Yayınlama: 05.02.2023
Düzenleme: 05.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.