Avusturya’da casusluk skandalının ardından istihbarat birimlerine daha fazla yetki

Eski devlet güvenlik görevlisi Egisto Ott’un dahil olduğu casusluk olayının ortaya çıkmasının ardından Şansölye Karl Nehammer, gizli servislere genişletilmiş yetkiler vermeyi planlıyor.

Avusturya’da casusluk skandalının ardından istihbarat birimlerine daha fazla yetki

Avusturya Başbakanı Nehammer, Paris gezisi sırasında gazetecilere verdiği demeçte, Yeşiller tarafından talep edilen casusluk paragrafının sıkılaştırılmasının ancak “savunma”nın, yani istihbarat servislerinin kapasitesinin de güçlendirilmesi durumunda anlamlı olacağını söyledi.

Şansölye Nehammer gizli servisler için daha fazla yetki istiyor

Şansölye, Devlet Güvenlik ve İstihbarat Müdürlüğü’ne (DSN) ve askeri istihbarat servislerine, düşman istihbarat servislerine karşı harekete geçebilmeleri için “daha fazla araç” verilmesi gerektiğini, çünkü “casuslar kendilerini kendi başlarına ifşa etmezler” dedi.

Bu, özellikle şifreli mesajlaşma hizmetlerinin gizlice dinlenmesini veya şüpheli teknik ekipmanlara el konulmasının kolaylaştırılmasını içerir. Yetkililer şu anda “gizli kimlikleri açığa çıkaracak” konumda değil.

Sadece casusluk paragrafının sıkılaştırılmasının bir anlamı yok

Şu anda Ceza Kanunu’nun 256. maddesi şöyle diyor: “Avusturya Cumhuriyeti’nin zararına gizli bir istihbarat teşkilatı kuran, işleten veya böyle bir istihbarat teşkilatını destekleyen herkes, altı aydan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılacaktır.” Nehammer, yasanın yalnızca sıkılaştırılmasının “yanlış” olacağını; gizli servislere ek yetkiler verilmeden uygulamada hiçbir şeyin değişmeyeceğini açıkladı.

Nehammer, her halükarda soruşturma sonuçlarını “çok ciddiye aldığını”, davanın “ulusal güvenlik meselesi” olduğunu ve “bizim için büyük bir uyarı” olduğunu vurguladı. “Başka nelerin gün ışığına çıktığını” görmek için netliğe ve “acil açıklamaya” ihtiyaç var dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 05.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.