Avusturya’da çikolataya önemli ölçüde zam yapılacak!

Avusturya’da çikolataya önemli ölçüde zam yapılacak!

Kakao fiyatlarındaki patlama, gıda sektörünü etkiliyor. Sektör temsilcilerine göre şu anda durumun hafifletilmesine yönelik bir gelişme görünmüyor.

Vadeli emtia borsalarında hızla yükselen kakao fiyatı, yerli şekerleme üreticileri üzerinde giderek daha fazla baskı oluşturuyor. Avusturya Ticaret Odası WKÖ Gıda Endüstrisi Derneği’nin genel müdürü Katharina Koßdorff, “Çikolata ve kakaolu içecekler gibi kakao ürünlerinin yanı sıra uzun ömürlü fırınlanmış ürünler (örneğin kakao dolgulu dilimler) gibi kakao içeren gıdaların tüm üreticileri, konu kakaonun tedariki ve finansmanı olduğunda şu anda baskı altındadır” diyor.

Bir ton ham kakaonun borsa fiyatı, son 12 ayda yaklaşık 2.000 Euro’dan 10.000 Euro’nun üzerine çıkarak rekor bir seviyeye ulaştı ve şu anda 7.000 Euro. Fiyat patlaması gıda sektörünü gecikmeli olarak etkiliyor çünkü genellikle kakao kütlesi, kakao tozu veya kakao yağı için daha uzun vadeli sözleşmeler yapılıyor.

Fiyatın yüksek olmasının nedenleri

Ticaret birliğine göre, kakao fiyatlarındaki artışın nedenleri Batı Afrika’daki kötü hasat, kaprisli iklim değişikliği, bitki hastalıkları ve güçlü talep. Sıcaklık, kuraklık dönemleri ve eski, düşük verimli kakao ağacı popülasyonu, kakao kıtlığına neden oldu. Diğer sektör uzmanları da arz sıkıntısı ve spekülasyonun yanı sıra enerji fiyatlarındaki keskin artışlara ve Batı Afrika’da artan yaşam maliyetlerine dikkat çekiyor. Fildişi Sahili ve Gana son zamanlarda küresel kakao üretiminin yaklaşık yüzde 60’ını oluşturuyor.

Çiftçiler, 2023 sonbaharındaki kakao hasadı için hâlâ nispeten düşük fiyatlar alıyordu çünkü Batı Afrika’da olağan olduğu gibi bu fiyatlar daha önce devlet tarafından belirleniyordu. Adil Ticaret [Fairer Handel] Avusturya müdürü Hartwig Kirner, “Çiftçi aileleri şu ana kadar neredeyse hiç mali iyileşme elde edemedi” dedi.

Çikolata ve şekerleme üreticileriyle fiyat görüşmeleri

Borsadaki kakaonun yanı sıra, derneğe göre, gıda endüstrisi için, örneğin nakliye, depolama ve nakliye sigortası veya aracı hizmetleri için uygulanan ek ücretler de hızla arttı. Bu ek ücretler son 12 ayda on kat arttı ve kakao tonu başına yaklaşık 250 Euro’dan 2.500 Euro’ya kadar çıktı.

WKÖ ticaret birliği çikolata ve şekerlemede olası fiyat artışları hakkında herhangi bir bilgi vermedi. “Şu anda durumun hafifletilmesi ufukta görünmüyor. Bir sonraki kakao hasadının Ekim 2024’te olmasını bekliyoruz” dendi.

Pek çok süpermarket zinciri şu anda çikolata ve şekerleme üreticileriyle yoğun fiyat görüşmeleri yürütüyor. Bildirildiği üzere Milka üreticisi Mondelez, Rewe’nin (Billa, Billa Plus, Penny dahil) fiyat görüşmelerinde başarısız olması nedeniyle teslimatı durdurdu. Çikolata üreticileri artan kakao fiyatları nedeniyle baskı altında. Bu nedenle birçok üretici bu yıl fiyatlarını artırdı veya artış açıkladı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 09.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.