Avusturya’da deprem bölgesine yardım seferberliği başladı

Avusturya’da binlerce insan depremzedelere yardım için harekete geçti. Ancak toplanan eşya yardımlarının, bölgenin koşullarından dolayı yerine ulaşması çok zor… Der Virgül, Büyükelçi Ozan Ceyhun’a yardımlar hakkında bilinmesi gerekenleri sordu…

Avusturya’da deprem bölgesine yardım seferberliği başladı

Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin yaralarını sarmaya katkıda bulunmak ve soğuk kış gününde evsiz kalan depremzedelere yardım etmek isteyen binlerce insan seferber oldu. Ancak yardım etmek için doğru adres ve yardımın şekli hayati önem taşımakta. Büyükelçi Ozan Ceyhun, depremzedeler için toplanan “Ayni” yardımların [eşya-ürün] ulaşımında zorluklar yaşandığını, “Nakdi” yardımlar [nakit para] yapılmasını tavsiye etti…

Türkiye, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan ve 10 ili etkileyen 7.7’lik deprem ile sarsıldı. Enkaz altında kalanları kurtarmak için çalışmalar dondurucu soğuğa rağmen olağanüstü çabayla sürüyor. Depremzedelerin konaklaması için çalışmalar devam ederken tüm Türkiye teyakkuza geçti.

Ancak, Türkiye’yi yasa boğan deprem felaketinin yaralarını sarmaya katkıda bulunmak ve soğuk kış gününde evsiz kalan depremzedelere yardım etmek isteyenler, yardım için doğru adresi arıyor. Türkiye’de bölge valiliklerinin yaptığı açıklama, “AFAD ya da Kızılay’ın onayı, imzası olmayan kampanyalardan kaçınmak gerekiyor” yönünde olurken, yurt dışında başlatılan yardım kampanyaları Büyükelçilikler veya Konsolosluklar tarafından koordine edilmeye çalışılıyor.

Avusturya’da deprem bölgesine yardım seferberliği başladı

Avusturya’nın birçok noktasında, çok sayıda kurum, dernek ve bireysel yardım kampanyaları başlatıldı. Şimdiden birçok tır yüklü yardım malzemesi Türkiye’ye doğru yola çıktı.

Yardımların doğru ve yararlı olacak bir şekilde yapılması için büyükelçilik bünyesinde koordinasyon komitesi kuruldu. Sivil toplum kuruluşu ve medya temsilcilerinin de yer aldığı komite, vatandaşların topladığı yardımların bölgeye ulaşmasında yardımcı olacağı belirtildi.

“Ayni” yardımların [eşya-ürün] yerine ulaşması zorlaştı

Avusturya’da başlatılan yardım kampanyaları kapsamında görüşüne başvurduğumuz, Türkiye’nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, “Hava muhalefeti ve deprem nedeniyle hasar gören yollar, Ayni yardım dediğimiz, kuru gıda, giyecek ve çadır gibi yardımların bölgeye ulaştırılması, en azından şimdilik çok zor” diye konuştu.

Der Virgül’e yardımlar hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Vatandaşlarımızda battaniye, sıcak tutacak giysiler gibi çeşitli eşya satın alıp deprem bölgesine isteklerini görüyorum. Şimdiden tırlar yola çıktı. O tırların yerine ulaşması için gerekli girimleri yaptık. Ancak görüyoruz ki şu anda depremden dolayı bölgede ulaşım çok zor. Depremden zarar gören yollar, kış koşulları ve kurtarma ve arama ekiplerinin yollara olan ihtiyacı nedeniyle, Avrupa’dan yola çıkan yardım araçları deprem bölgelerine ulaşımı pek mümkün olmuyor. Bu nedenle vatandaşlarımı çok iyi anlayarak ve onlara müteşekkir olarak, bu günlerde eğer acilen yardım etmek istiyorlarsa, Türkiye’de örneğin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı [AFAD] hesabına ya da Büyükelçiliğin denetiminde açılan “Avusturya Vakıfbank” deprem yardım hesabına yardım yapmalarını öneriyorum.”

“Depremzedeler için satın aldığınız eşyalar yerine ulaşacak”

Ozan Ceyhun, vatandaşların yardım için battaniye ve benzeri eşya satın almışlarsa, merak edilmemesini söyleyerek, bu yardımların bekletilerek, yollar tekrar açılıp deprem bölgelerine ulaşım sağlandığında, bu yardımları Türkiye’ye ulaştırılacağını taaddüt etti.

Ceyhun, “İnsanların bir ay, iki ay sonra da bir battaniyeye, bir kazağa ve bir bota ihtiyacı olacak. O zaman onları ulaştırırız. Ama şu anda bu ihtiyaçlarını bizlerin maddi yardımlarıyla AFAD’ın onlara ulaştırması en doğru olanıdır” dedi. | © DerVirgül

Yardım bilgileri:

VAKIFBANK INT. AG

VERWENDUNGSZWECK: ERDBEBEN HILFE „AFAD“ TELEFON (PFLICHT)

KONTO NR.: AT94 1969 0003 9002 4191

* Derneklerden ve Kurumlardan havale yapılmadan önce mutlaka su numaradan bilgi alınması +43 (1) 512 15 57 gerekmektedir.

Yayınlama: 07.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.