Avusturya’da devlet okullarına “oruç” uyarısı | Çocuklar muaftır!

Ülkede 2017 yılından itibaren çocuklarda oruç tutma oranının artması nedeniyle, devlet okullarına bu konuda hassasiyet gösterilmesini içeren bir mektup gönderildi.

Avusturya’da devlet okullarına “oruç” uyarısı | Çocuklar muaftır!

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte devlet okullarına gönderilen bir mektupta, “oruç sadece sağlıklı yetişkinler için geçerlidir. Hamile kadınlar, emziren anneler ve çocuklar, sağlık nedenleriyle yemek ve içmek zorunda oldukları için oruçtan muaftır. Bununla birlikte, Avusturya Çocuk ve Gençlik Ombudsmanlıklarının 2017’den bu yana gözlemlediği gibi, giderek daha fazla sayıda Avusturyalı okul çocuğu dini geleneği yine de gözlemliyor.” Dendi.

Ayrıca, başta Viyana olmak üzere ülkedeki pek çok devlet ilkokuluna gönderilen bir mektupta, aşırı oruç tutmanın çocuklar için doğurabileceği sonuçlar konusunda uyarıda bulunuluyor: “Son yıllarda, Ramazan ayında sınıfta oruç tutan çocukların dehidrasyona bağlı dolaşım çökmeleri de dahil olmak üzere sağlık sorunları yaşaması üzerine öğretmenlerden gelen taleplerin sayısı giderek artmaktadır.”

Yemek olmadan akademik performans mümkün değil

Kılavuz ilkeler çocukların aç kalmamasını açıkça tavsiye etmektedir: “Fiziksel ve zihinsel gelişim ve sağlık için, aynı zamanda çocukların okulda iyi performans gösterebilmeleri için, vücutlarının yeterli uyku ve gıda ve sıvı şeklinde enerji alması önemlidir. Bu nedenle ilgili tüm ebeveyn ve bakıcılardan bunu akıllarında tutmalarını rica ediyoruz.”

Tavsiyeye göre, açıkça katılmak isteyen öğrenciler sadece “tatlılar ve şekerli içecekler” veya “gerekirse öğleden sonra yemek yememek” gibi belirli şeylerden kaçınabilirler. Öğretmenler ve ebeveynler çocuklarla birlikte çalışarak Ramazan’ın diğer yönlerini de “tüm duyularla oruç tutma” ruhuna uygun olarak geliştirebilirler. Örneğin, cep telefonları, bilgisayar oyunları ve televizyon önümüzdeki ay boyunca ciddi şekilde kısıtlanabilir.

Çocuklar açlıklarını ifade ettiklerinde onları utandırmayın”

Açıklama şöyle devam ediyor: “Hafta sonları ve Paskalya tatillerinde, herhangi bir çalışma gerekmediğinde, öğrenciler isterlerse “çocuk orucunu” deneyebilirler. “Bu, çocukların ‘sahur yemeğine’ katılmalarını ve örneğin öğle yemeğine kadar oruç tutmalarını içerir.” Mektupta ayrıca Müslüman ebeveynlere “açlıklarını ifade ettiklerinde çocuklarını utandırmamaları, aksine büyüyen bedenlerini dinlemeleri ve onlara saygı duymaları için teşvik etmeleri” çağrısında bulunuluyor. Örneğin meyve bir enerji kaynağı olarak sunulabilir.”

Avusturya’da kaç Müslüman çocuğun Ramazan orucuna katıldığını tespit etmek mümkün değil. Yukarı Avusturya Çocuk ve Gençlik Ombudsmanı, bir gazetesinin sorusuna verdiği yanıtta, “Paskalya’dan önce Roma Katolik inancına sahip çocuklar için de geçerli olduğu üzere, istatistiklerde kaydedilen dini aidiyetten oruç kurallarına gerçekten uyulup uyulmadığına dair bir sonuç çıkarmak henüz mümkün olmadığından”, “Avusturya için ne yazık ki güvenilir rakamlar bulunmadığını” belirtti. | ©DerVirgül

Yayınlama: 13.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.