Avusturya’da enflasyon Euro Bölgesi ortalamasının üzerinde seyrediyor

Avusturya’da enflasyon Euro Bölgesi ortalamasının üzerinde seyrediyor

Mayıs ayında fiyatlar bir önceki yıla göre yüzde 3,3 oranında arttı. Öte yandan, Avusturya’da konut, enerji ve gıda fiyatları enflasyonun düşmesini sağladı.

Özellikle konut ve enerji sektörleri fiyat artışlarına eskisine göre daha az katkıda bulundu. Gıda fiyatlarındaki artışlar da ortalamanın altında kaldı. Ancak Avusturya İstatistik Kurumu’nun tahminine göre yiyecek-içecek sektörü önemli fiyat artışları kaydetti. Bir önceki aya kıyasla fiyatlar sabit kaldı.

Wifo ekonomisti Josef Baumgartner, özellikle catering ve otel sektörlerinde fiyatların yükselmesini buraların emek yoğun hizmet alanları olmasına bağladı. Daha yüksek işçilik maliyetleri buradaki fiyatlara yansıtılacaktır diye ekledi.

Ekonomi Bakanı Martin Kocher (ÖVP), Avrupa Merkez Bankası’na yönelik yaptığı açıklamada, “Mayıs ayında enflasyon oranı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 olan Avusturya, kademeli olarak ECB hedefine yaklaşıyor” dedi. “Konut üzerindeki fiyat baskısının azalması ve enerjinin fiyatlar üzerinde sönümleyici bir etki yaratmaya devam etmesi cesaret verici, bu da özellikle tüketiciler arasında fark ediliyor.”

Avusturya’da enflasyon Euro Bölgesi ortalamasının üzerinde seyrediyor

Avusturya’nın uyumlaştırılmış tüketici fiyat endeksi (HICP) de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 oldu. Yurt içi enflasyon bir kez daha Euro Bölgesi ortalamasının oldukça üzerinde gerçekleşti. Euro bölgesinde fiyatlar Mayıs ayında ortalama yüzde 2,6 oranında arttı; bu oran Nisan ayına göre (yüzde 2,4) biraz daha yüksek. Ön tahmine göre, Avrupa standartlarına göre belirlenen uyumlaştırılmış tüketici fiyatları endeksi (HICP), Avusturya’da bir önceki nisan ayına göre yüzde 0,1 arttı.

Maliye Bakanı Magnus Brunner (ÖVP) yaptığı açıklamada, “Bu, Avusturya’nın şu anda İspanya’dan daha düşük bir enflasyon oranına sahip olduğu anlamına geliyor.” dedi. “Uzmanlar, Avusturya’nın yıllık enflasyonunun 2024’te bir önceki yıla göre yarı yarıya düşeceğini varsaymaya devam ediyor.”

Ancak Avusturya, Euro Bölgesi’nde enflasyonun en yüksek olduğu ülkelerden biri. Mayıs ayında Avusturya, Belçika (yüzde 4,9), Hırvatistan (yüzde 4,3), Portekiz (yüzde 3,9) ve İspanya’nın (yüzde 3,8) ardından en yüksek oranlarla beşinci sırada yer aldı. Almanya’da enflasyon yüzde 2,4’ten yüzde 2,8’e çıktı. En düşük yıllık oranların Letonya (yüzde 0,2), Finlandiya (yüzde 0,5) ve İtalya ve Litvanya’da (yüzde 0,8) olduğu tahmin ediliyor.

Muhalefet hükümeti enflasyon nedeniyle eleştirdi

Buna göre Avusturya’da muhalefetten de eleştiriler var: FPÖ sosyal sözcüsü Dagmar Belakowitsch: “ÖVP Maliye Bakanı Brunner, Avusturya’nın uyumlaştırılmış tüketici fiyat endeksinin (HCPI) İspanya’nın altında olmasından memnunsa, şunları yapabilirsiniz: Bunu ancak utanç verici bir saçmalık olarak tanımlayabiliriz” dedi. “Çünkü yüzde 3,3 hala Euro ortalamasının üzerinde.”

SPÖ ekonomi sözcüsü Christoph Matznetter yaptığı açıklamada, “Tüm önemli karşılaştırmalı değerlerde turkuaz-yeşil hükümetin Avusturya’yı nasıl aşağı çektiğini görebilirsiniz” dedi. “İkinci Cumhuriyet’te ilk kez, kişi başına düşen GSYİH ile ölçülen ulusun refahı, yasama döneminin sonunda eskisinden daha düşük” diye ekledi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 31.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.