Avusturya’da gıda ürünleri cep yakmaya devam ediyor

Avusturya’da gıda ürünleri cep yakmaya devam ediyor

Mart ayı karşılaştırmasında, en ucuz gıdalar üzerindeki fiyat baskısı bir miktar hafifliyor ancak fiyatlar yüksek bir seviyede kalıyor. Bu, Mart 2023 ile Mart 2024 arasında Viyana’daki yedi süpermarket ve indirim mağazasındaki güncel bir AK fiyat monitörü tarafından gösterilmektedir.

Enflasyon dalgası Eylül 2021’de başladığından bu yana

En ucuz gıda ve bazı temizlik ürünlerinin yer aldığı alışveriş sepeti yüzde 43,3 daha pahalı hale geldi. Yalnızca tekil ürünlerde fiyat artışları yaşandı.

Bazı örnekler: İki buçuk yıllık bir karşılaştırmada patates yüzde 103’e kadar daha pahalı hale geldi, penne makarnanın fiyatı yaklaşık yüzde 90, un ise yüzde 88 civarında daha pahalı hale geldi.

Yüksek fiyat dalgasından bu yana en ucuz yiyecek

Mart ayı ile yıllık karşılaştırmada, en ucuz gıdalar biraz daha ucuzladı (eksi yüzde 3,3).

En ucuz 40 gıda ve bazı temizlik ürünlerinden oluşan bir alışveriş sepetinin fiyatı Mart 2023’te 76 Euro’nun biraz altındayken, şu anda 73 Euro civarında.

Somut olarak: Mart 2023’ten Mart 2024’e kadar 40 üründen 23’ü (ayçiçek yağı) yıllık bazda yüzde 28,9’a varan oranda ucuzladı, dört ürün (maden suyu, konserve bira, karışık ekmek, kahve çekirdeği) yüzde 13, yüzde 27,4’e kadar (patates) daha pahalı hale geldi.

AK Viyana, Viyana’daki yedi süpermarket ve indirim mağazasında (Hofer, Lidl, Penny, Spar, Billa, Billa Plus, Interspar) 40 haftalık gıda ve temizlik ürününün temel fiyatlarını topladı ve karşılaştırdı.

Daha pahalı markalı ürünler yeniden pahalı hale geldi

En ucuz eczane ürünleri Nisan ayında yıllık bazda daha ucuz hale geldi ve zaten daha pahalı olan markalı eczane ürünleri ve markalı gıdalar artık yeniden daha pahalı hale geldi. Bu, çevrimiçi mağazalarda ve toplam beş eczane ve süpermarketin üç şubesinde Nisan ayından itibaren geçerli bir AK fiyat monitörü tarafından gösterilmektedir.

Viyana. Bipa, DM ve Müller’in çevrimiçi mağazalarındaki en ucuz eczane ürünleri Nisan ayında yıllık ortalama yüzde 15,1 daha ucuz. Mağazalarda fiyatlar ortalama yüzde 8,9 oranında düştü.

Bipa, DM, Müller, Billa ve Interspar’ın anketine katılan çevrimiçi mağazalarda Nisan 2023 ile Nisan 2024 arasında markalı eczane ürünleri ortalama yüzde 4,2 daha pahalı hale geldi. Billa ve Interspar online mağazalarında markalı gıdalar artık yüzde 7,3 daha pahalı olduğu görüldü.| ©DerVirgül

Yayınlama: 23.05.2024
Düzenleme: 23.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.