Avusturya’da halk Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başında

Avusturya’da halk Avrupa Parlamentosu seçimleri için sandık başında

Dört gün süren Avrupa Parlamentosu seçim maratonu Hollanda’da oy merkezlerinin kapılarını açmasıyla perşembe günü başlamıştı.

Avrupa Parlamentosu seçimleri, AB üyesi 27 ülkenin 6’sında tamamlandı. Bugün 21 ülkede seçmenlerin görevini yerine getirmesiyle 4 günlük seçim maratonu sona erecek.

Avusturya’da pazar günü [bugün] oy kullanılacak

Seçimlerin ardından 720 koltuklu bir meclis kurulacak. 2019’da vekil sayısı 751’di, ancak Birleşik Krallık’ın Brexit ile Birlik’ten ayrılması sonrasında bu sayıda mecburi ayarlamalar yapıldı. AP içinde kaç vekille temsil edilecekleri ülkelerin nüfuslarına göre değişiyor. Malta, Lüksemburg ve Kıbrıs 6’şar vekille AP içinde en az sayıda kişiyle temsil edilen ülkeler.

96 vekille AP’de en fazla temsil oranına sahip ülke olan Almanya’da seçmenler pazar günü yani bugün sandık başına giderken, Avusturya seçmeni de aynı gün sandık başına gidecek.

Avusturya’da 6 milyon 372 bin seçmen, yerel saatle 07.00 ile 17.00 arasında AP’ye seçecekleri 20 yeni vekil için oy kullanacak.

Türk vatandaşları bu seçimlerde oy kullanamazlar.

Yedi parti – ÖVP, SPÖ, FPÖ, Grüne, NEOS, KPÖ ve Liste DNA – 9 Haziran’da yapılacak 2024 AB seçimlerinde oy pusulasında yer alacak.

Siyasi partilerin liste başı adayları şöyle:

Reinhold Lopatka – Halk Partisi [ÖVP], Andreas Schieder – Sosyal Demokrat Parti [SPÖ], Harald Vilimsky – Özgürlük Partisi [FPÖ], Lena Schilling – Yeşiller Partisi, Helmut Brandstätter – Yeni Avusturya ve liberal Forum [NEOS], Günther Hopfgartner- Komünist Parti [KPÖ] ve Maria Hubmer-Mogg – Liste DNA.

AP’ye Almanya 96, Fransa 81, İspanya 61, Polonya 53, Romanya 33, Belçika 22, Portekiz, Yunanistan, Macaristan ve Finlandiya 21, Avusturya 20, Bulgaristan 17, Danimarka ve Finlandiya 15, Hırvatistan 12, Litvanya 11, Slovakya 9, Lüksemburg ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 6 milletvekili gönderecek.

Sonuçlar, 9 Haziran akşamı, tüm üye ülkelerde sandıkların kapanmasının ardından açıklanacak.| ©DerVirgül

Yayınlama: 09.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.