Avusturya’da hanehalkları harcanabilir gelirlerinin ne kadarını tasarruf ediyor?

2022 yılında AB’deki hanehalkları harcanabilir gelirlerinin sekizde birini tasarruf etti. Ülkeler arasında tasarruf oranında önemli farklılıklar bulunuyor. Avusturya’nın tasarruf oranı ise AB’nin biraz üstünde yüzde 15,2 oldu.

Avusturya’da hanehalkları harcanabilir gelirlerinin ne kadarını tasarruf ediyor?

Ülkelerin resmi verilerine göre 2022 yılında AB’de hanehalkları harcanabilir gelirlerinin ortalama yüzde 12,7’sini tasarruf etti.

Avusturya’nın tasarruf oranı ise AB’nin biraz üstünde yüzde 15,2 oldu.

Peki, hanehalkları harcanabilir gelirlerinin ne kadarını tasarruf ediyor? Hangi ülkeler en yüksek ve en düşük hane halkı tasarruf oranlarına sahip? Akademisyenler Avrupa ülkeleri arasındaki önemli farklılıkları nasıl açıklıyor?

Hanehalkı harcanabilir (kullanılabilir) geliri, vergi ve transferlerden sonra hanehalkının harcama ve tasarruf için sahip olduğu gelirdir. Hanehalkı tasarruf oranı ise hanehalkı tasarrufunun harcanabilir gelire oranıdır.

Almanya ve Hollanda en yüksek tasarruf oranlarına sahip

AB İstatistik Ofisi Eurostat’a göre 2022 yılında gayrisafi (brüt) hanehalkı tasarruf oranı Yunanistan’da yüzde -4 ile Almanya’da yüzde 19,9 arasında değişiyor. AB’de yüzde 12,7 olan bu oran TÜİK’e göre Türkiye’de yüzde 10,5 oldu.

Yedi AB ülkesinde hanehalkı tasarruf oranı yüzde 15’in üzerinde gerçekleşti. Almanya’yı Hollanda (yüzde 19.4), Lüksemburg (yüzde 18.1) ve Fransa (yüzde 17.1) izledi.

Yunanistan (-yüzde 4) ve Polonya (-yüzde 0,8) negatif hanehalkı tasarruf oranlarına sahip ülkeler olarak dikkat çekiyor. Bu durum, bu iki ülkedeki hanehalklarının brüt hanehalkı harcanabilir gelirlerinden daha fazla harcama yaptıklarını gösteriyor. Bu da harcamalarını finanse etmek için ya önceki dönemlerden birikmiş tasarrufları kullandıklarını ya da borçlandıklarına işaret ediyor.

Yunanistan ve Polonya dahil 12 AB üyesi ülkede tasarruf oranı 2022 yılında yüzde 10’un altında kaldı.

Diğer bazı Avrupa ülkelerindeki tasarruf oranları ise şöyle: İsviçre (yüzde 23,4), İsveç (yüzde 16), Avusturya (yüzde 15,2), Belçika (yüzde 12,9), İtalya (yüzde 9,8) ve Birleşik Krallık (yüzde 6,5).

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 29.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.