Avusturya’da kadınlar trafikte daha güvenli davranıyor

Avusturya Ulaşım Kulübü [VCÖ] tarafından Kadınlar Günü münasebetiyle yapılan bir analize göre, kadınların trafikte davranışları hem kendileri hem de diğer araç kullanıcıları için erkeklerden daha güvenlidir.

Avusturya’da kadınlar trafikte daha güvenli davranıyor

Avusturya Ulaşım Kulübü [VCÖ] “Verkehrsclub Österreich” uzmanı Lina Mosshammer, Avusturya İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere dayanarak hesaplanan sonuçları özetleyerek, “Erkekler kadınlar kadar güvenli bir şekilde hareket edebilseydi, Avusturya’daki karayolu ölümlerinin sayısı yarı yarıya daha az olurdu” dedi.

2019’dan 2021’e kadar trafik kazalarında 291 kadın öldü, ölümcül şekilde yaralanan erkek sayısı üç kat daha yüksek, 825 kişi. Geçen yılki oran benzer bir rakamda: ilk on bir ayda 86 kadın ve 253 erkek karayolu trafiğinde öldü.

VCÖ’ye göre, kadınlar genel olarak daha az kişisel yaralanmalı trafik kazasına da neden oluyor. İstatistik Avusturya’ya göre, polis araştırmalarına dayanarak, 2021’de yaralanmalı bir kazadan toplam 10.088 kadın sorumluydu. 21.360 ile bu tür kazaların iki katı kadar erkek neden oldu. 2020 yılında da durum böyleydi [erkek: 20.175, kadın: 9.287].

VCÖ: Kadınlar daha çok yürüyor

Bununla birlikte, hareketlilik davranışı da erkeklerinkinden farklıdır: VCÖ’ye göre, kadınlar genellikle daha sık yürürler, biraz daha az araba kullanırlar ve çok daha az motosiklet kullanırlar.

Toplu taşıma benzer sıklıkta kullanılmaktadır. Örneğin Vorarlberg ve Aşağı Avusturya’da kadınlar bir ulaşım aracı olarak erkekler kadar bisiklet kullanıyor, Graz ve Viyana gibi büyük şehirlerde ise erkeklerden daha az kullanıyorlar.

Kadınlar daha fazla yürümesine rağmen, 2019’dan 2021’e kadar olan üç yıllık dönemde, yaya olarak meydana gelen kazalarda erkek ölüm sayısı daha yüksek.

2019’dan 2021’e kadar trafik kazalarına karışan alkollü sürücülerin yüzde 86’sı erkekti.

Ortalama olarak, kadınlar erkeklerden biraz daha fazla günlük yolculuk yapıyor, ancak daha az kilometre: 2013/14’te ülke çapında yapılan en son araştırmaya göre, toplamda çeyrek kilometre daha az seyahat ediyorlar. Üçte iki oranında daha fazla alışveriş gezisi ve hatta yaklaşık dörtte üç oranında daha fazla alıp-bırakma seyahati gerçekleştiriyorlar.

VCÖ’ye göre bu durum işe giderken daha çok kadınları etkiliyor. Yarı zamanlı işlerin yaklaşık yüzde 80’i kadınlar tarafından yapılıyor. Bununla birlikte, halka açık bağlantılar öncelikle tam zamanlı işlerin klasik işe gidip gelme sürelerine göre uyarlanmıştır. Gün içinde ve yoğun olmayan zamanlarda daha fazla tren ve otobüs bağlantısına ve ayrıca trafik planlamasında çeşitli hareketlilik modellerinin daha fazla dikkate alınmasına ihtiyaç var. | © DerVirgül

Yayınlama: 08.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.