Avusturya’da kış özellikle yoksul aileleri vurdu

Avusturya’da yapılan bir araştırma, yoksullar enflasyondan özellikle kış aylarında daha fazla etkilendiklerini gösteriyor. Araştırmanın ürkütücü olduğunu söyleyen uzmanlar, Bazı insanların kendi evlerinin soğuk olması nedeniyle alışveriş merkezleri gibi halka açık alanlarda vakit geçirdiklerin belirtti.

Avusturya’da kış özellikle yoksul aileleri vurdu

Volkshilfe und Gesundheit Austria GmbH [GÖG] tarafından yoksulluktan etkilenen ebeveynler arasında yapılan bir anket, enflasyondan özellikle kış aylarında daha fazla etkilendiklerini gösteriyor. Bazıları kendi evlerinin soğuk olması nedeniyle alışveriş merkezleri gibi halka açık alanlara sığındı.

Araştırmanın yazarlarından biri olan GÖG’den Andrea Schmidt, “Enflasyon kışı dediğimiz özellikle dramatikti” dedi.

GÖG’nin iklim ve sağlık yeterlilik merkezi başkanı, bir önceki yılın enflasyon oranının yüzde 8,6 olduğunu, hane halkı enerji fiyatlarının 2021’e kıyasla özellikle yüzde 37 ile keskin bir şekilde arttığını bildirdi.

Isıtma maliyetleri nedeniyle çocukların ihtiyaçları sınırlandı

Şubat ve Mart aylarında görüşülen ebeveynlerin yüzde 58’i, artan ısınma maliyetleri nedeniyle çocuklarının boş zaman etkinlikleri, giyim ve yiyecek gibi diğer ihtiyaçlarını kısıtladıklarını belirtti. 2021’de Avusturya İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, 368.000 çocuk ve genç yoksulluk ve dışlanmadan etkileniyor.

Volkshilfe Österreich’in yaklaşık 500 haneyi kapsayan “Pandemi sırasında yoksulluktan etkilenen ve yoksulluk riski altındaki çocuklar ve gençler için geçim kaynağı sağlama” projesinde bakılan 11 yaşın altındaki toplam 202 çocuğun 103 ebeveyni ile anket yapıldı.

Ancak, Almanca dili engeli olduğu ve etkilenenlerin katılmak istemediği için, çalışma nüfus grubunu temsil etmemektedir. Volkshilfe Avusturya’daki “Çocuk yoksulluğunu ortadan kaldırın” araştırma ekibinden ortak yazar Hanna Lichtenberger, bazen dil engelleri olduğu veya etkilenenlerin katılmak istemediği için bunu sormak zor dedi.

GÖG’den Ernest Aigner, bilimsel analizin, kanıtlanmış düşük gelirli “gerçekten yoksul ailelerin” bir resmini çizdiğini söyledi. Araştırmacılar, ankete katılanların dörtte biri veya daha fazlasının evde rutubet veya küf olduğunu ve küfün astım gibi uzun vadeli sağlık sonuçlarına yol açtığını bildirdi. Ebeveynlerin yaklaşık üçte biri, ısıtmalarının çok fazla enerji tükettiğini ve neredeyse yarısının dairelerinin pencerelerinden dışarı sızdırdığını belirtti. Çünkü evlerin bakımsız oluşu, enerji ihtiyacını yükseltiyor dendi.

Her dört haneden üçü, çocukları oturma odasında soğuktan korumak için daha kalın giysiler, bazen de sokakta giyilen kışlık giysiler giydiriyor. Ankete katılanlar, çocuk odalarının genellikle diğer odalardan daha fazla veya tek oda olarak ısıtıldığını belirtti. Aigner, “Bu, çocuğun refahının gerçekten yoksulluktan etkilenen ebeveynler için odak noktası olduğunu gösteriyor” dedi. Evdeki soğuktan kaçmak için kamusal alanı kullanıyor. Lichtenberger, yoksulluk araştırmalarından alışveriş merkezlerinin yoksulluktan etkilenen gençler için de bir sığınak olduğunu biliyoruz dedi.

Ayrıca zihinsel stres

Volkshilfe’den bir araştırmacı, yaz aylarında yoksul insanların boş zamanlarını parklarda veya halka açık havuz alanlarında geçirmesinin daha kolay olduğunu, örneğin kışın bunun daha az mümkün olduğunu bildirdi. Anketten GÖG uzmanı Aigner, “Fiyatlardaki genel artış yüzde 90 oranında stresli bir durum” dedi. Araştırmanın ortak yazarı, on kişiden üçünün “çocuklarını soğuktan koruyamadıkları” için zihinsel olarak strese girdiğini vurguladı.

Lichtenberger, anketin halka açık ve boş alanlara ve kapalı oyun alanlarına ihtiyaç olduğunu gösterdiğini söyledi.

Buna ek olarak, “herkes için uygun olan” okullarda öğleden sonra bakımına ihtiyaç var, ebeveynler maliyetlerden tasarruf etmek için çocuklarını öğleden sonra okul kayıtlarını iptal ediyorlar. Volkshilfe Uzmanı,” çocukları öğle yemeğinden muaf tutan aileler de var ” dedi.

Lichtenberger, örgütlerinin Almanya’da olduğu gibi çocukların temel güvenliğini de talep ettiğini, böylece etkilenen ailelerin çocuk yardımının yanı sıra gelirle ilgili mali desteğe de sahip olduklarını söyledi. | © DerVirgül

Yayınlama: 03.04.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.