Avusturya’da sosyal dolandırıcılık büyük bir sorun!

Avusturya son yıllarda büyük bir sorun olarak nitelediği, sosyal yardımlarda dolandırıcılıkla başa çıkmaya çalışıyor. İnsanlar genellikle yasa dışı çalışıyor ve işsizlik yardımı, asgari gelir veya konut yardımı gibi sosyal yardımlar alıyorlar. Bir yılda 23,7 milyon Euro ceza kesildi.

Avusturya’da sosyal dolandırıcılık büyük bir sorun!

Mali polis 2023 yılında 23,7 milyon euro tutarında cezai işlem yaptığını açıkladı. Maliye Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada, çoğunluğunun (20,1 milyon Euro) işgücü piyasası kontrollerinden, 3,6 milyon Euro’nun ise yasa dışı kumardan kaynaklandığını duyurdu.

Toplamda 27.000 civarında kontrol gerçekleştirildi. Sosyal güvenlik dolandırıcılığı alanındaki ihbarların sayısı önemli ölçüde artarak önceki yıl 76’dan 159’a çıktı.

Sosyal güvenlik dolandırıcılığı raporları önceki yılda ikiye katlandı

Maliye Bakanı Magnus Brunner (ÖVP) Salı günü “Mali polisin performansını gün ışığına çıkarmak önemli” dedi. Dolandırıcılıkla Mücadele Dairesi başkanı Alfred Hacker, genel önleme açısından mali polisin “hızlı ve fark edilebilir” olması gerektiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl toplam 51.356 çalışanın kontrolü yapıldı. Bunlardan 4.998 çalışanın sosyal güvencesi bulunmuyor, 3.452 kişi ise çalışma izni olmadan kaçak çalışıyor. Ayrıca 4.147 kişide Ücret ve Sosyal Damping Yasasının ihlal edildiği tespit edildi.

Mali polis şefi Wilfried Lehner yaptığı açıklamada, mali polis açısından, organize ekonomik suçlarla mücadelenin salt kontrol faaliyetinin giderek gölgesinde kaldığını söyledi. Hacker, faillerin giderek daha profesyonel hale geldiğini ve büyük davaların giderek daha zorlu hale geldiğini söyledi. Geçtiğimiz yıl mali polis, 100 milyon Euro’yu aşan zararların olduğu birçok önemli vakayı soruşturdu.

152 sahte şirket mali polis tarafından kullanımdan kaldırıldı

Sosyal güvenlik dolandırıcılığı da büyük bir sorundur. Genellikle insanların kaçak veya kısmen kaçak olarak çalıştığı ve aynı zamanda işsizlik yardımı, asgari gelir veya konut yardımı gibi sosyal yardımlar aldığı bir dolandırıcılık yöntemi kullanılıyor. İşverenler çalışanlarını yarı zamanlı işçi olarak kaydettiriyor, ancak nakit olarak ve vergisiz olarak çok daha fazla ücret ödüyorlar. Fonların ödenmesi, muhasebe departmanında hayali şirketlerden gelen hayali faturalar kullanılarak kaydedilmektedir.

Para gerçekte transfer edilir, ancak hemen ardından tekrar nakit olarak çekilir ve “geri ödeme” olarak adlandırılan girişimciye geri akar, girişimci daha sonra beyan edilmemiş ücret ödemesini yapabilir. Bakanlığa göre, bu tür para transferlerinin hacmi yılda 800 milyon Euro’yu aşıyor. Bu dolandırıcılık modeli kapsamında geçen yıl 152 sahte şirket mali polis tarafından tespit edilerek kullanımdan kaldırıldı.

Temizlik sektöründe olağanüstü vaka ortaya çıktı

Temizlik sektöründe özellikle aşırı bir durum yaşandı. Çalışanlar yarı zamanlı olarak çalıştırıldı ve ayrıca işsizlik yardımı veya acil yardım aldı. Ancak gerçekte çalışılan saatler daha yüksekti ve ödeme yapılıyordu. Bakanlık, çalışanların yaklaşık 3 bin Euro net gelir artı çeşitli muafiyetler ve konut yardımları elde ettiğini hesaplıyor. Bu gibi durumlarda sadece girişimciler sosyal dolandırıcılıktan değil, çalışanlara da sosyal fayda dolandırıcılığından dava açılıyor.

Lehner, “Sosyal yardım dolandırıcılığıyla birlikte sosyal yardım dolandırıcılığı son derece kazançlı bir iş modelidir” dedi. Bu, girişimci ve çalışan için bir “kazan-kazan durumu”dur ve bu nedenle ortaya çıkarılması zordur. En iyi koz, mali polisin giderek dolaşımdan kaldırdığı sahte şirketlerdir. Sonuç olarak, yenileri giderek daha hızlı ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca zorunlu yazarkasalar ve yasa dışı kumarla ilgili çok sayıda suç duyurusu bulunmaktadır.
Geçen yıl mali polise konuyla ilgili 350’den fazla ihbar geldi ve bir şirketlerde makbuz dağıtımı, kasa veya kayıt bulunmadığına dair bilgiler vardı.

Ancak yasa dışı kumarla ilgili kontrollerin sayısı düştü. Geçen yıl mali polis 282 kontrol gerçekleştirdi ve 435 oyun cihazına el koydu. 2020’de 689 kontrol vardı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Mali polisin yoğun denetimi nedeniyle yasa dışı kumar operasyonları şehir merkezinden neredeyse tamamen kayboldu” denildi. Ancak ara sıra özel apartmanlarda veya bodrum katlarındaki barlarda poker kumarhaneleri veya kumarhaneler hala bulunmaktadır dendi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 13.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.