Avusturya’da yeni yasayla neler yasaklanacak?

İçişleri Bakanlığı uygulamaya konulacak kanunla ülke genelinde yasaklanacakları açıkladı. Yasaya uymayanlar 3 bin 600 Euro’ya kadar para cezası ödeyecek.

Avusturya’da yeni yasayla neler yasaklanacak?

Son birkaç aydır gençlerin sıklıkla dahil olduğu kamusal alanlardaki bıçaklamalar gibi şiddet içeren aşırılıkların ardından İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP), kamusal alanlarda silahların genel olarak yasaklandığını duyurdu. Şimdiye kadar sadece Viyana-Favoriten’deki Reumannplatz gibi bireysel silahların yasaklandığı bölgeler olasılığı vardı.

Karner şimdi önerilen yeni yasayı hazırladı. Halka açık yerlerde bıçak taşımak yasaklanıyor.

Buna göre artık ne kadar küçük olursa olsun bıçakların taşınmasına izin verilmeyecek. Taslak yasaya göre bu durum, popüler İsviçre bıçakları ve diğer küçük cep bıçakları için de geçerli olacak. Önerilen yasada ifade edildiği gibi “Bıçaklar, bıçak ve saptan oluşan, kesme, saplama ve vurma amaçlı nesnelerdir”.

Ancak çarşamba günü öğleden sonra bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, İsviçre bıçağı gibi yalnızca iki elle açılabilen çakıların yasağa tabi olmayacağını açıkladı.

Yasa da “Bıçağın silah olarak mı yoksa alet olarak mı yanınızda olduğu önemli değil; önemli olan ona sahip olmanızdır. Kanun metninde “Bıçağı yanında bulunduran herkes bıçak taşır” deniyor.

Yasa “kullanıma hazır” bıçaklarla ilgili

Ancak bu o kadar da katı değil. Yasak, “elde hazır” olan bıçaklar için geçerli. Bu şu anlama gelir: Bıçağı “kolayca erişilebilecek bir kapta saklanmayan” – “yalnızca bir yerden başka bir yere götürmek (nakliye) amacıyla” taşıyan herkesin herhangi bir sorun beklemesine gerek yoktur.

Bıçak yasağı bazı halka açık yerlerde geçerlidir.

Yasa tasarısında gelecekte parkta oturup bıçakla elmayı soymaya izin verilip verilmeyeceği belli değil. Ancak buna izin verilmeli. Yeni yasa, halka açık yerlerde bıçak ve çatalla yemek yemenin sona ermesi anlamına gelmiyor; yasak, “özellikle konaklama işletmelerinde, yemeğin hazırlanması ve tüketilmesi sırasında yaygın olarak kullanılan çatal bıçakların kullanılması” için geçerli değil. Ayrıca halka açık mangal alanlarında da bıçak kullanabilirsiniz.

Diğer istisnalar spor, gelenekler, tarihi olaylar ve izciler bağlamındaki bıçaklarla ilgilidir. Pazarlarda bıçak satışına da izin veriliyor.

Ve İçişleri Bakanı şunu açıkça ifade ediyor: “Yürüyüş yaparken cep bıçaklarına veya avlanırken bıçaklara elbette hâlâ izin veriliyor.”

3 bin 600 Euro’ya kadar para cezası

Bıçak yasağını ihlal eden herkes 3 bin 600 Euro’ya kadar para cezasına veya altı haftaya kadar hapis cezasına çarptırılabilir. Her durumda, polis şüphe durumunda kişileri arama hakkına sahiptir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 17.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.