Avusturyalı milyoner 25 milyon Euro’luk mirasını halka dağıtmaya başladı

25 milyon euro yeni sahiplerini ve bir amaç arıyor. Viyanalı Marlene Engelhorn’un varlıkları dağıtılıyor; kendisi devlet televizyonu ORF’de bunun nasıl olacağını ve en önemlisi neden dağıttığını açıkladı.

Avusturyalı milyoner 25 milyon Euro’luk mirasını halka dağıtmaya başladı

Marlene Engelhorn, büyükannesinden kendisine kalan mirasın 25 milyon euroluk kısmını nasıl bağışlayabileceğine karar vermeleri için, sıradan vatandaşlardan oluşan bir ekip kurdu.

Viyana’da yaşayan 31 yaşındaki Engelhorn, 50 Avusturyalıdan oluşan ekibin, bu paranın nasıl dağıtılacağını kararlaştırmasını istedi ve kendisinin müdahale etmesini de kendi kararıyla yasakladı.

“Bana çok büyük bir servet, yani güç miras kaldı ve bunun için hiçbir şey yapmam gerekmedi” diyen Engelhorn ekliyor: “Üstüne üstlük devlet bundan vergi de istemiyor”.

Aslında Engelhorn, 2008 yılında miras vergisini kaldıran Avusturya, mirastan ve ölüm işlemlerinden vergi almayan az sayıda Avrupa ülkesinden biri olmasını protesto ediyor.

Cumartesi günü “Dağıtım Konseyi” ilk kez Salzburg’da toplandı. Proje, milyoner mirasçı Marlene Engelhorn tarafından başlatıldı ve kendisine miras kalan 25 milyon euro tutarındaki mal varlığı üzerinde karar verilmesi amaçlanıyor. Özellikle paranın Avusturya halkına nasıl “geri dağıtılması” gerektiğiyle ilgili. Altı hafta sonu boyunca Yurttaşlar Meclisi zenginlik ve dağıtım adaletini tartışacak.

Engelhorn konseyi selamlamak için kısa bir süre orada olacak, ancak daha sonra ayrılacak ve söz hakkı olmayacak. Son toplantı 8 ve 9 Haziran’da gerçekleşecek.

Peki bu zenginlik gerçekte nasıl birikmişti?

Engelhorn ailesi bir zamanlar Alman BASF grubunu kurdu. Marlene Engelhorn’un mirası büyükannesi Traudl Engelhorn-Vechiatto’dan geliyor ve yeniden dağıtım fikrinin aynı zamanda servet vergilerinin olmayışına yönelik bir eleştiri olması da amaçlanıyor.

“Yapısal sorunlara yapısal çözümler”

Salı akşamı geç saatlerde Engelhorn, ORF sunucusu Armin Wolf’a “ZIB2” programında varlıklarından neden ve tam olarak nasıl “kurtulmak” istediğini açıkladı.

Engelhorn, “yapısal sorunlara yapısal çözümlerin bulunmasının önemli” olduğunu söyledi. Milyoner, her şeyi gizli tutsaydı ve dağıtsaydı ya da bağışlasaydı, bu hiçbir sorunu çözmezdi, ileriyi düşünmek zorunda kalırdık diyor. Engelhorn, “Aslında bunu pek sık duymuyorum” diyor ve neden 25 milyonu vergi dairesine aktarmadığını açıklıyor. Ancak mesele şu ki, varlıklar ve miraslar vergilendirilmiyor.

Engelhorn, “Maliye bakanlığının benim varlıklarımdan çok daha fazlasını alabilmesinin güzel bir şey olduğunu düşünüyorum” dedi ve Avusturya’nın servet ve veraset vergilerinden çok fazla geliri olacağını ekledi. Engelhorn, bu durumun vergi şeklinde yapılmazsa parasıyla istediğini yapabileceğini savundu.

O zaman neden mirası reddetmedi?

Engelhorn, çünkü servetin arka planını silmek değil, parayla iyi bir şey yapmak istiyorum diyor.

Peki ne zaman gerçekten aşırı zengin olursunuz?

Engelhorn, parayı siyasi etki de dahil olmak üzere nüfuz kazanmak için kullanabilirseniz diyor.

Para harcamak yerine yapabileceğiniz şeyler

“Takılmış bir plak gibiyim”

25 milyon Euro’nun varlıklarının yaklaşık yüzde 90’ını temsil ettiği defalarca iddia edildi.

Doğru değil, dedi Engelhorn, bunu asla söylemedim. Ancak doğru olan, sonuçta tüm varlıkların dağıtılacağıdır. Engelhorn, paranın dağıtılacak kısmı hakkında şimdilik yaşam masraflarını karşılamak için bir kısmını ayırıyor, “ama sonuçta bu benim idare edebildiğim kadarıyla 100’e yakın olacak” dedi.

Bu arada, para dağıtımında “hayatı tehdit eden” bir hedef olarak dağıtımdan hariç tutulan şey nedir?

Engelhorn, bunların Ukrayna’ya yönelik silahlar olup olmadığının tartışılması gerektiğini söylüyor. Ancak Engelhorn, paranın hayata düşman bir davaya gideceğini hayal edemediğini söyledi.

Milyoner, iş o noktaya gelirse uzmanlardan hesap vermelerini isteyeceğini söylüyor. Engelhorn onların “iyi tavsiyeleri” hakkında “Bu 50 kişiye çok güveniyorum” dedi.

Prosedür hiçbir şeyi değiştirmese bile daha geniş bir söylemle ilgilendiğini ve servet ve miras vergilerinin farklı düşünülüp düşünülemeyeceği sorusunu kabul etti.

Engelhorn sonunda, “Biliyorum, kulağa asılmış bir plak gibi geliyor” dedi ve Avusturya’da servet ve miras vergilerinin nasıl görüneceğine de konseyin karar vermesi gerektiğini belirtti.

Engelhorn, “Demokratik bir ailede yaşıyorum” dedi ve bunun “daha geniş söylemde ileriye taşınacağını” umuyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 20.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.