Avusturyalıların dolaplarındaki kıyafetlerin yaklaşık yarısı çok az veya hiç giyilmiyor

Değişken moda anlayışı ve kolay internet alışverişi, insanların ihtiyacının dışında alışveriş yapmasına olanak sağlıyor. Bununla birlikte, satın alınan kıyafetlerin çoğu nadiren giyiliyor veya hiç giyilmiyor. Bu sıralamada Viyanalılar başı çekiyor. Ülkede satın alınan 185 milyon giysi neredeyse hiç kullanılmamış…

Avusturyalıların dolaplarındaki kıyafetlerin yaklaşık yarısı çok az veya hiç giyilmiyor

Avusturyalıların dolaplarındaki kıyafetlerin yaklaşık yarısı çok az giyilir veya hiç giyilmez. İşçi Odaları Birliği [AK] ve Greenpeace tarafından yaptırılan bir anket, 185 milyon neredeyse kullanılmamış giysiyi hesapladı.

Greenpeace tüketici uzmanı Lisa Panhuber, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında “Bugünün trendleri yarın çöp olur,” diye özetledi. Hızlı moda bir çevre sorunu haline geldiğini vurguladı. Panhuber, hızlı tempolu moda endüstrisinin “iklim krizini körüklediğini, nehirleri ve denizleri kirlettiğini ve milyonlarca insan için sürdürülemez çalışma koşulları yarattığını” söyledi. Dünya çapında tekstil ürünlerinin sadece yüzde üçü geri dönüştürülüyor.

AK tüketici araştırmacısı Nina Tröger, “Fazlası üretilip atılıyor, giysiler çok kısa giyiliyor” diye vurguladı. “Davranış değişikliklerine ihtiyaç var – üreticilerin, tüccarların ve aynı zamanda tüketicilerin yeniden düşünülmesi – ve yasal kurallar gerekli” dedi.

Avusturya’da kutuda kullanılmayan milyonlarca giysi

Integral Enstitüsü, Avusturya’nın gardırobunun nasıl göründüğünü araştırmak için 1.506 kişiyle görüştü. Her iki kişiden biri, büyük moda zincirlerinden veya çevrimiçi mağazalardan alışveriş yapıyor. Uzun giyilebilir ve fonksiyonel giysiler çoğu için önemlidir, ancak gerçek farklı…

Her şeyden önce, özellikle şu anda geçerli olan enflasyon nedeniyle, düşük fiyat belirleyicidir. Tröger, “Tüketiciler moda endüstrisinin karanlık tarafının farkında olsalar da, düşük fiyat ve kolaylık, anahtar kelime olan çevrimiçi alışveriş genellikle belirleyicidir” dedi.

Ankete katılanların beşte dördü, çevrenin aşırı giyim üretiminden büyük ölçüde etkilendiğini (yüzde 86) ve hızlı modanın büyük bir kötülük olduğunu (yüzde 81) kabul etti. Panhuber, “İklim dostu bir dünyada, tek kullanımlık giysiler satın almıyoruz, ancak birçok mağazadan ikinci el giysiler satın alabilir, modayı ödünç alabilir ve tamir edebiliriz” dedi.

Dünyadaki su kirliliğinin yüzde 20’si Tekstil endüstrisinden kaynaklanıyor.

Avusturyalılar giyim için yılda yaklaşık 800 Euro harcıyor

Katılımcılar giyim için yılda ortalama 792 Euro harcıyor. Geçen yıl ortalama 18 parça giyim eşyası aldıklarını söylüyorlar ki bu, ticari hesaplarda kişi başına yıllık 50 ila 60 parça giysinin çok altında.

Ankete katılanların yüzde 49’u H&M veya Zara gibi büyük moda zincirlerinin şubelerinden ve çevrimiçi mağazalarda veya Amazon ve Shein gibi büyük perakendecilerin kataloglarından alışveriş yapıyor (yüzde 48).

Ankete katılanların üçte biri İkinci El Kıyafet satın aldı, özellikle gençler, ancak Shein gibi düşük maliyetli satıcılardan da 50 sent fiyatla tişört satın almayı seviyorlar. | © DerVirgül

Yayınlama: 21.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.