Avusturya’nın Avrupa Parlamentosu Seçimlerindeki adayları kimler?

Avusturya’nın Avrupa Parlamentosu Seçimlerindeki adayları kimler?

Avusturya ve Avrupa Birliği vatandaşları 9 Haziran’da 2024’da oy kullanmak üzere sabah 07.00 ile 17.00 saatleri arasında sandığa gidecekler. Türk vatandaşları bu seçimlerde oy kullanamazlar.

Yedi parti – ÖVP, SPÖ, FPÖ, Grüne, NEOS, KPÖ ve Liste DNA – 9 Haziran’da yapılacak 2024 AB seçimlerinde oy pusulasında yer alacak. Siyasi partilerin liste başı adayların kısa bir portresini derledik.

Reinhold Lopatka – Halk Partisi [ÖVP]

Reinhold Loptaka AB saflarına yeni katılmış olabilir, ancak parlamento ve uluslararası alanda zengin bir deneyime sahip. 64 yaşındaki Loptaka bu deneyimi Steiermark parlamentosu üyesi, uzun süre Ulusal Konsey üyesi, kulüp başkanı ve Dışişleri Bakanlığı da dahil olmak üzere devlet sekreteri olarak edinmiştir. Lopatka son yıllarda iç siyaset cephesinde sessiz kalsa da, ÖVP’nin dış politika ve AB sözcüsü olarak Avrupa Konseyi ve AGİT Parlamenter Asambleleri de dahil olmak üzere uluslararası sahnede aktif olarak yer aldı. Safkan politikacı ve tutkulu maraton koşucusu, bir ağ oluşturma sanatçısı ve sadık bir parti politikacısı olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle, delegasyonun gelecekteki başkanı olarak, önde gelen parti içi eleştirmen Othmar Karas’ın ayrılmasının ardından ÖVP birliklerinin bir kez daha birleşmesini sağlaması muhtemeldir. Avukat ve ilahiyat mezunu olan Karas evli ve üç çocuk babası.

Andreas Schieder – Sosyal Demokrat Parti [SPÖ]

Andreas Schieder son Avrupa seçimlerinde Sosyal Demokratların liste başı adayıydı. Strasbourg’a taşınmadan önce eski Devlet Bakanı, uzun süre Ulusal Konsey üyesi ve daha sonra kulüp başkanı olan Schieder’in aslında başka kariyer planları vardı. Ancak Ocak 2018’de Michael Häupl’un yerine Viyana Belediye Başkanı olma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı ve yeni SPÖ parti lideri Pamela Rendi-Wagner’in kulüp başkanlığı görevini üstlenmesinin ardından AB adaylığı, siyaset sahnesinden AB sahnesine hoş bir bilet oldu. 55 yaşındaki ekonomi mezunu, beş yıldır AB Parlamentosu’ndaki SPÖ delegasyonuna başkanlık ediyor. Brexit raportörlüğü ve Kuzey Makedonya delegasyonu başkanlığı gibi dış ilişkilerde de yer aldı. Schieder, eski Viyana Belediye Meclis Üyesi Sonja Wehsely ile evli ve ondan bir oğlu var.

Harald Vilimsky – Özgürlük Partisi [FPÖ]

AB eleştirmeni Harald Vilimsky, bu seferki adaylar arasında en deneyimli AB politikacısı. 57 yaşındaki Viyanalı 2014’ten beri Strazburg’da oturuyor ve buradan “AB çılgınlığını” eleştiriyor. Vilimsky, AB Parlamentosu’na girmeden önce FPÖ Genel Sekreteri olarak adından söz ettirmişti. Eğitimli halkla ilişkiler danışmanı, parti kariyerine Jörg Haider’in altında Parlamento Kulübü’nde ve ardından Viyana Belediye Kulübü’nde basın sorumlusu olarak başlamıştı. Strache 2006 yılında onu Federal Parti’ye ve Ulusal Konsey’e Genel Sekreter olarak getirdi. Vilimsky, Avrupa Parlamentosu’nda sağcı uluslararası ittifaklar kurmaya çalışmaktadır. Ancak, Alman AfD’nin yanı sıra FPÖ’yü de içeren aşırı sağcı ID grubunun sağcı muhafazakar partiler ve Orban’ın sağcı milliyetçi Fidesz’i ile birleşmesi, milliyetçi partilerin mülteci dağılımı ve Rusya gibi konulardaki farklı görüşleri nedeniyle şu ana kadar başarısız oldu. Vilimsky evli ve bir kız çocuğu babasıdır.

Lena Schilling – Yeşiller Partisi

AB seçimlerinde siyaset sahnesine yeni çıkan en taze isim Lena Schilling. 23 yaşındaki Viyanalı, son yıllarda bir iklim aktivisti olarak tanınıyor. Henüz okuldayken Fridays for Future’ın bir parçası olarak siyasi olarak aktif hale geldi. 2020 yılında Viyana Gençlik Konseyi’ni kurdu ve Viyana’daki Lobau Ulusal Parkı’nın altından geçen otoyol tünelinin inşasına karşı düzenlenen protesto kampına katıldı. 2022 yılında “Radikale Wende” adlı bir kitap yayınladı. Çünkü kazanmamız gereken bir dünya var”. Siyaset bilimi öğrencisi ve dans öğretmeni 2023 yılında “Krone” gazetesinde köşe yazarı oldu. Avusturya’nın önde gelen AB adayları arasındaki tek kadın olmakla kalmayıp, 23 yaşında AB Parlamentosuna seçilen en genç Avusturyalı olacak.

Helmut Brandstätter – Yeni Avusturya ve liberal Forum [NEOS]

Helmut Brandstätter 69 yaşında en yaşlı AB lider adayı ve yakında en yaşlı Avusturyalı AP milletvekili de olacak. Eski gazeteci siyasete sadece beş yıl önce bir kariyer değişikliği olarak girdi ve o zamandan beri NEOS Ulusal Konseyi’nin bir üyesi. “Kurier” gazetesinin eski yayıncısı ve genel yayın yönetmeni ve uzun süredir medya yapımcısı olan Viyanalı, dış politika sözcüsü olarak ve İbiza U Komitesi’nde pembe bir bakış açısıyla kendini kanıtladı. Sonuç olarak Viyanalı, kendi isteği üzerine üç aşamalı başvuru sürecinde en iyi AB adayı olarak seçildi. Kendi itirafına göre Brandstätter ateşli bir Avrupalı. Hukuk mezunu olan Brandstätter, ORF muhabiri Patricia Pawlicki ile evli ve üç çocuk babası.

Günther Hopfgartner- Komünist Parti [KPÖ]

KPÖ, 59 yaşındaki Günther Hopfgartner’ı 2024 AB seçimlerindeki yarışa gönderiyor. Yalnızca siyaset dünyasının içindekilerin tanıdığı Linz yerlisi, Viyana’da tam zamanlı bir restorancı olarak çalışıyor. Haftalık “Volksstimme” gazetesinin eski cankurtaran ve uzun süredir editörlüğünü yapan kişi, Viyana’nın popüler Neubau semtindeki Café Siebenstern’i işletiyor. Onlarca yıldır KPÖ’nün üyesiydi ve aynı zamanda Avusturya Komünist Gençliği’nin (KJÖ) federal koordinatörüydü. 2021 yılında parti genel başkanı oldu. Hopfgartner, 2009’da AB seçimlerinde KPÖ’nün en büyük adayı olmuştu. O dönemde KPÖ, bugüne kadarki tüm AB seçimlerinde olduğu gibi yüzde 0,65 ile Avrupa Parlamentosu’na girmeyi açıkça kaçırdı.

Maria Hubmer-Mogg – Liste DNA 

Oylamaya da giren DNA (DEMOKRATİK – NÖTR – OTANTİK) listesi, Corona tedbirlerine rakip olan Maria Hubmer-Mogg ile başlıyor. 1982 doğumlu Grazlı kadın, diğer şeylerin yanı sıra, “korona politikasına ilişkin bağımsız bir soruşturma” ve DSÖ’nün planlanan pandemik anlaşmasının reddedilmesi çağrısında bulunuyor. DNA ayrıca listenin şubat ayında adaylığını açıkladığında söylediği gibi “Rusya yaptırımlarına derhal son verilmesini” ve barış müzakerelerinin başlatılmasını istiyor. Avrupa hava savunma girişimi Sky Shield’a katılma gibi NATO’ya katılım da reddediliyor. Listeye göre DNA ana sayfasına göre evli olan bir erkek çocuk annesi, doktor, zihinsel koç ve bitkisel eğitimcidir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 27.04.2024
Düzenleme: 06.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.