Bahşişler giderek azalıyor, hatta yok oluyor

Otelde, kuaförde ve takside bahşiş vermek âdettendir. Birçok insan için bu, gelirlerinin önemli bir parçası. Ancak Avusturya’da koronavirüs pandemisinden bu yana daha az bahşiş verme eğilimi olduğu söyleniyor. Kartlı ödemelerde genellikle bahşiş yok.

Bahşişler giderek azalıyor, hatta yok oluyor

Bahşiş, yiyecek içecek sektöründe gelirin yarısına kadarını oluşturabilir. Ancak gastronomi sektöründeki bazı çalışanlardan gelen raporlara göre, servis personeli için yapılan bu ekstra ödemeler giderek azalıyor.

Kartlı ödemelerde genellikle bahşiş yok

Bahşişler giderek azalıyor, hatta yok oluyor – birçok restoran işletmecisi koronavirüs pandemisinden bu yana bu eğilimi gördü, özellikle de o zamandan beri daha fazla misafir kartla ödeme yaptığı için. Bregenz’de bir restoran işleten sektör sözcüsü Köb, “Kartla ödemede insanlar genellikle unutuyor, kartı kısaca uzatıyor ve ödeme yapılıyor” diyor.

Diğer otel işletmecileri ise konukların kartla ödeme yaptıktan sonra masaya bir ya da iki Euro koyduklarını, ancak bu tutarın genellikle nakit ödeme yaparken yuvarladıkları tutardan daha az olduğunu belirtiyor.

Servis ücreti: “Henüz o noktada değiliz”

Bir servis ücreti bahşiş eksikliğini telafi edebilir mi? Bazıları bunun zor olacağını düşünüyor, çünkü enflasyon göz önüne alındığında, yiyecek içecek sektörü bazen konuklar için savaşmak zorunda kalıyor.

Köb, “Avustralya’da hafta sonları yüzde 30 ek ücret alınıyor, ABD’de de benzer bir uygulama var” diyor. Ancak Avusturya’da bunu uygulamak o kadar kolay değil: “Henüz hazır olduğumuzu sanmıyorum.”

Köb’e göre “iyi bir hizmet için fiyatları adil bir şekilde hesaplamamız gerekiyor. O zaman çalışanlara düzgün ödeme yapabiliriz, düzgün ürünler satın alabiliriz ve günün sonunda girişimcinin bu işten keyif alması için geriye bir şeyler kalır.|©DerVirgül

Yayınlama: 31.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.