Casusluk şüphesi | Nehammer Milli Güvenlik Kurulu’nu topluyor

Eski Federal Anayasayı Koruma Dairesi çalışanı Egisto Ott’un ciddi casusluk iddiaları nedeniyle tutuklanmasının ardından Şansölye Karl Nehammer, Avusturya’daki güvenlik durumunu değerlendirmek üzere 9 Nisan’da Ulusal Güvenlik Konseyi toplayacak.

Casusluk şüphesi | Nehammer Milli Güvenlik Kurulu’nu topluyor

Eski Federal Anayasayı Koruma Dairesi çalışanı Egisto Ott’un casusluk şüphesiyle tutuklanmasının ardından Şansölye Karl Nehammer (ÖVP), 9 Nisan’da Ulusal Güvenlik Konseyi’ni (NSR) toplayacağı açıklandı. Yeşiller, komitenin Cuma günü toplanması çağrısında bulundu; bunun için parlamento grubunun talebi yeterli. Toplantının düzenlenmesinden resmi olarak Federal Şansölye sorumludur.

Nehammer Pazartesi günkü bir yayında, “BVT’nin eski bir çalışanı olan Egisto Ott’a karşı casusluk iddiaları var” dedi. “Bu iddialar ciddidir. Bir yandan bu iddiaların artık yargı tarafından açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Diğer yandan cumhuriyetteki güvenlik durumunun değerlendirilmesi ve açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Rus casus ağlarının sızarak ülkemizi tehdit etmesinin önüne geçmeliyiz. Siyasi partiler ve ağlar araçsallaştırılıyor.” NSR bu soruların tartışılabileceği organdır. Bundan önce NEOS, istihbarat komitesinin toplanması çağrısında bulunuyor. Güvenlik sözcüsü Stephanie Krisper da bir yayında İçişleri Bakanı ve Dışişleri Bakanı’na iki soru önergesi duyurdu.

Casusluk şüphesi

Pazar günü, Viyana savcılığı Cuma günü tutuklanan Ott’un gözaltına alınmasını talep etti. 48 saat içinde karar verilmesi gerekiyor. Savcılık, 2017’den bu yana eski koruma teşkilatını, diğer şeylerin yanı sıra, görevi kötüye kullanma, Avusturya aleyhine gizli istihbarat ve resmi gizliliğin ihlali nedeniyle soruşturuyor. Tutuklama öncesinde, Ott’un üst düzey yetkililerin cep telefonu içeriklerini Rus casuslarına devrettiğinin söylendiği yönündeki son bilgiler geldi. Katkıda bulunduğu düşünülen eski damadı da tutuklandı.

Eski Wirecard yönetim kurulu üyesiyle bağlantı

Ott, şu anda feshedilmiş olan Federal Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Dairesi’nin (BVT) bir çalışanıydı. Son zamanlarda, BVT bünyesinde Rusya için bir casus hücresi kurulmasına yardım ettiği söylenen kaçak eski Wirecard yönetim kurulu üyesi Jan Marsalek ile bağlantılı olarak manşetlere çıktı. Ott’un – eski BVT daire başkanı Martin Weiss ile birlikte – Marsalek ve Rusya hakkında bilgi edindiği ve bu sayede anayasal koruma görevlisi ve polis ataşesi olarak önceki faaliyetlerinden yararlanabildiği söyleniyor. Alman haber dergisi “Spiegel”e göre bilgiler, Avrupa’da yaşayan gazeteciler ve Kazak muhalif bir politikacı hakkındaydı.

Çalınan akıllı telefonların rolü

Tutuklama, Büyük Britanya’dan gelen ve Ott’un İçişleri Bakanlığı’ndan üç (eski) üst düzey yetkilinin akıllı telefonlarının yansıtılmış içeriklerini 2022 yazında Rus gizli servislerine (muhtemelen yerel gizli servis FSB’ye) ilettiği yönündeki bilgi üzerine gerçekleşti. Çalınan akıllı telefonların, İçişleri Bakanlığı’nda yıllarca kabine başkanlığı yapan Michael Kloibmüller, mevcut Federal Polis Müdürü Michael Takacs ve Federal Göç ve İltica Dairesi müdürü Gernot Maier’e ait olduğu belirtiliyor.

Üç cep telefonu 2017 yılında bir kazanın “kurbanıydı”. İçişleri Bakanlığı gezisi sırasında bir kano alabora oldu ve akıllı telefonlar suya düştü. Daha sonra Anayasayı Koruma Dairesi’nden bir bilişim teknisyeninden şirketin cep telefonlarını onarması istendi. Görünüşe göre cihazların kopyalarını çıkardı ve bunları Ott ve diğerlerine aktardı. Kloibmüller’in akıllı telefonundaki sohbetler savcılığa ve medyaya da ulaştı. Posta yolsuzluğu şüphesiyle Kloibmüller ve eski İçişleri Bakanı Wolfgang Sobotka hakkında soruşturma başlatıldı, ancak ikincisine karşı açılan davalar zaten düştü.|© DerVirgül

Yayınlama: 01.04.2024
Düzenleme: 01.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.