Hükümet Korona salgınıyla yüzleşti |Avusturya Hükümeti hataları kabul etti

Avusturya Koalisyon Hükümeti, Koronavirüs salgınına ilişkin soruşturmasını tamamladı. Perşembe günü Şansölye Karl Nehammer (ÖVP) gazetecilere hatalar yapıldığını itiraf etti.

Hükümet Korona salgınıyla yüzleşti |Avusturya Hükümeti hataları kabul etti

Avusturya Bilimler Akademisi (ÖAW) öncülüğünde yürütülen ve hem çalışmaları hem de halkla diyalog sürecini içeren korona salgınıyla mücadele projesi, çeşitli önlemlerin alınmasına yol açtı. Bunlardan biri kriz iletişiminin yapılandırılmış tanıtımıdır. Bilime, medyaya ve topluma yönelik öneriler de elde edildi.

Nehammer korona salgını hakkında: Bugün pek çok şeyi farklı yapardık

Basın toplantısında Nehammer, çalışmanın neyin iyi gittiğini ve nerede hata yapıldığını tespit ettiğini açıkladı. Artık bu hataları analiz etmek ve gelecekte bunlardan kaçınmak önemlidir. Şansölye, “Bugün sahip olduğumuz bilgilerle birçok şeyi farklı yapardık” diye vurguladı. Pandeminin başlangıcında insanlar bugün sahip olduğumuz bilgiye sahip değildi: “O zamanlar kristal bir küremiz yoktu.” Ayrıca virüs “bir adım önde” olduğu için hükümet kararları hızla geçerliliğini yitirdi.

Nehammer, hayat kurtarmak, hastanelerin ve yoğun bakım ünitelerinin dolup taşmasını önlemek için her şeyin yapılmasının doğru olduğunu açıkladı. Ancak siyasetçilerin topluma hitap ederken sözlerini daha dikkatli seçmeleri gerekirdi. Tedbirlerin şeffaf ve anlaşılır bir şekilde gerekçelendirilmesi önemlidir. Ancak daha önce zorunlu aşının gerekli olmadığı söylenmesine rağmen neden zorunlu aşılamanın gerekli olduğu yeterince açıklanmadı.

ÖAW’dan sosyolog Alexander Bogner da zorunlu aşılama söz konusu olduğunda çatışan siyasi hedeflerin açıkça çözülmesi gerektiğini vurguladı. Alternatif yok söylemi cephelerin sertleşmesine katkıda bulundu. Bogner, akut bir krizde toplumsal uzlaşmanın kalıcı olarak sürdürülemeyeceğini söyledi. Pandemi, 2022 sonbaharından itibaren dayanışmanın zayıfladığı, bilime şüphenin ve kutuplaşmanın arttığı kronik bir krize dönüştü. Bogner, siyasi eylem seçeneklerini sınırlamamak için krize sadece virolojik açıdan bakmayı değil, farklı perspektiflerden bakmayı önerdi. Ayrıca güvenin sarsılmaması için siyaset, bilim ve medya arasında net sınırlar çizmek önemlidir.

Çalışmaya dayanarak hükümet, kriz zamanlarında dayanıklılığın artırılması gerektiği sonucuna vardı. Bu bağlamda Nehammer, yaz aylarında kabul edilen ve federal kriz güvenlik kabinesinin kurulmasını öngören Federal Kriz Güvenlik Yasası’na dikkat çekti. Düzenli ve krizlerden bağımsız yürütülen bir kriz iletişimi konsepti de geliştirilmelidir. Ayrıca hükümet bilimsel şüphecilikle mücadeleye yönelik önlemler almayı planlıyor. Bilim Bakanı Martin Polaschek (ÖVP), bunun nüfusun tüm kesimlerinde yaygın olduğunu ve öncelikle gençlere hitap edecek girişimlerin başlatılması gerektiğini açıkladı.

Sağlık, hemşirelik ve sosyal mesleklerin daha çekici hale getirilmesi için önlemler zaten alınmıştır. Sağlık hizmetleri analizlerine yönelik mevcut dokümantasyon ve bilgi sistemi, karar alma sürecini güçlendirmek için kapsamlı bir düzenleyici veri değerlendirme platformuna dönüştürülecek şekilde daha da geliştirilecektir. Hem federal hükümet, hem eyaletler, hem sosyal sigorta sağlayıcıları hem de araştırmalar sağlık verilerine erişebilmelidir. Bakanlar Kurulu, çalışmanın sonuçlarını bugün onayladı. Sağlık Bakanlığı Kamu Sağlığı Genel Müdürü Katharina Reich’in açıkladığı gibi, yeni Salgın Yasası da tamamlanma aşamasındadır.

Tavsiye kararları, politikacıların kararlarını anlaşılır bir şekilde gerekçelendirmelerini, bunları anlaşılır bir şekilde iletmelerini ve karar alma ve danışma organlarının çok çeşitli uzmanlardan oluşmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Bilim, medya ve nüfus da ele alınmaktadır. Amaç, bilimsel araştırma ve öğretimin yeteneklerini ve sınırlamalarını anlatmak ve bunun okullarda anlaşılmasını teşvik etmektir. Medyanın güven telkin etmesi, olumlu düşünmesi ve diyalogu ilke edinmesi bekleniyor. Ayrıca şeffaflığın ve güvenilirliğin artırılması gerekiyor. Açıklamaya göre yapıcı gazetecilik “aksiyon ve çözüm odaklı olmalı, sadece aşırılıkları temsil edip korkuları körüklememeli”.

Sonuçta halk birbirine açık ve saygılı davranmalı ve birbirleri hakkında konuşmak yerine birbirleriyle konuşmalıdır dendi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 21.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.