Cuma günkü gösteriye on binlerce kişinin katılması bekleniyor

Almanya’da aşırı sağcılığa karşı düzenlenen mitinglerin ardından cuma günü Avusturya’da da benzer gösterilerin yapılması planlanıyor. Gösteriye, Yahudi ve Müslüman temsilcileri de katılacak. Plan parlamento etrafında bir halka oluşturmak.

Cuma günkü gösteriye on binlerce kişinin katılması bekleniyor

Organizatörlere göre 5.000 ila 10.000 kişinin katılması bekleniyor.

Viyana’da parlamento önünde akşam saat 18.00’den itibaren aşırı sağcılığa, ırkçılığa ve antisemitizme karşı “Demokrasiyi Savun!” başlığı altında çok sayıda sivil toplum ve siyasi kuruluşun desteğiyle büyük bir gösteri düzenlenecek. Innsbruck ve Salzburg’da da mitingler yapılması planlanıyor.

Öne çıkan katılımcılar

Viyana’da aşırı sağcılığa ve ırkçılığa karşı gösteri, Fridays for Future, Black Voices ve İnsani İltica Politikası Platformu adlı STK’lar tarafından başlatıldı.

Çağrıya SPÖ ve Yeşiller’in yanı sıra Caritas, Avusturya Katolik Hareketi, ÖGB ve Çalışma Odası (AK) gibi çok sayıda başka kuruluş da katıldı.

Ayrıca Yahudi ve Müslüman temsilcileri

Organizatörlere göre dini toplulukların yanı sıra sanat ve kültür sektöründen kişiler de orada olacak.

SPÖ lideri Andreas Babler ve Yeşiller Partisinin EU seçimlerinde liste başı adayı Lena Schilling ve diğer siyasiler katılımlarını kamuoyuna duyurdular.

Ancak İnsani İltica Politikası Platformu sözcüsü Erich Fenninger, APA’ya yaptığı açıklamada politikacıların etkinlikte sahnedeki konuşmacılar arasında olmaması gerektiğini söyledi.

Protestonun hedefi FPÖ olarak da adlandırılıyor

Miting, geçen hafta sonu Almanya’da düzenlenen benzer protestolara örnek olarak tasarlandı.

Tetikleyici, “Correctiv” araştırma merkezinin, 25 Kasım’da Almanya’da aşırı sağcıların bir toplantısına ilişkin açıklamaları oldu; bu toplantıya, diğerlerinin yanı sıra, AfD’li politikacılar ve Avusturya’daki aşırı sağcı Kimlikçi Hareket’in başkanı Martin Sellner’de katılmıştı.

Fenninger, milyonlarca insanın kitlesel olarak sınır dışı edileceğinden bahsedildiğini ve bunun aşırı sağcılığın “tamamen farklı bir niteliğini” gösterdiğini söyledi.

Gösteride “aşırı sağcılığa ve ırkçılığa karşı ayağa kalkın” çağrısında FPÖ açıkça protesto hedefi olarak gösteriliyor.

Avusturya çapında gösteriler

Cuma günü Innsbruck ve Salzburg’da da gösteriler yapılması planlanıyor. Tirol eyaletinin başkentinde “Sağa karşı ayağa kalk” mitingi düzenlenecek.

Demokrasi ve Çeşitlilik için Tirol” etkinliği saat 17.00’de Landhausplatz’ta gerçekleşecek.

Aynı zamanda Salzburg’daki ana tren istasyonu önünde çok sayıda STK’nın çağrı yaptığı “İnsanlık için, dayanışma için ve aşırıcılığa karşı hep birlikte” protestosu başlıyor.

Duyuruda, “Şu anda, sağcı partilerin yükselişte olduğu bir dönemde, Avrupa sığınma politikasındaki şok edici gelişmelere ve artan sağcı aşırılığın yarattığı tehdide karşı hepimiz yüksek sesle mücadele etmeliyiz” denildi.

Protesto, diğerlerinin yanı sıra Antira Salzburg (küresel, ırkçılık karşıtı dayanışma hareketi #nojusticenopeace için Salzburg’daki aktivistler), Solidarisches Salzburg, ÖH Salzburg, Omas gegen Rechts, Fridays For Future, TalkTogether ve Afro-Asya Enstitüsü tarafından destekleniyor (AAI) Salzburg.

Trafik kısıtlamaları

Gösteriler nedeniyle özellikle Viyana’da trafikte aksamalar yaşanması bekleniyor. ÖAMTC’ye göre Operngasse’den gelen ringin akşam geç saatlere kadar kapalı olacağı varsayılabilir.

ÖAMTC, Zweierlinie, Linke Wienzeile ve Karlsplatz ile Schwarzenbergplatz civarındaki alternatif güzergahlarda olası trafik sıkışıklıkları nedeniyle geniş alanların kullanılmasını veya metroya geçilmesini öneriyor.| ©DerVirgül

Almanya ve Avusturya’dan göçmenlerin nasıl gönderileceği planlanıyor

Yayınlama: 25.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.