E-bisiklet ve E-scooter sürücülerine kask takma zorunluluğu isteniyor

E-bisiklet ve E-scooter sürücülerine kask takma zorunluluğu isteniyor

Avusturya Karayolu Güvenliği Mütevelli Heyeti’nin (KFV) yaptığı hesaplamalara göre, Avusturya’da e-bisiklet kullanıcılarına yönelik kask zorunluluğu, yılda yaklaşık 300 kafatası/beyin yaralanmasını önleyecektir.

2023 yılında e-bisiklete binerken yaklaşık 11.100 kişi hastanede tedavi altına alınacak kadar ağır yaralandı ve bunların 8.900’ü trafik kazası geçirdi. Ayrıca 19 ölüm yaşandı.

Yol Güvenliği Mütevelli Heyeti, e-bisikletlerde zorunlu kask kullanımı çağrısında bulunuyor

Hastanelerin polikliniklerinde yapılan araştırmalara ve yol güvenliği uzmanlarının tahminlerine göre, son yedi yılda e-bisiklet kazalarında yaralananların yüzde 11’i başından yaralanmış, yüzde 7’si ise kafatası/beyin yaralanmalarından muzdaripti. Böyle bir yaralanma riski kask olmadan yedi kat daha fazladır.

KFV’nin trafik güvenliği departmanı başkanı Klaus Robatsch, “Tüm yaş grupları için kask takmanın zorunlu olması, son yedi yılda 2.200’den fazla kafatası/beyin yaralanmasını önleyebilirdi. Bu, yılda 300’den fazla vaka demektir” dedi. Pazartesi günü bir basın açıklamasında bulundu. Kask zorunluluğu e-scooter’lar için de geçerli olmalı, ancak geleneksel bisiklet kullanan on iki yaşın üzerindeki kişiler için geçerli olmamalıdır.

Yetişkinler için e-bisiklet nedeniyle kaza riski önemli ölçüde arttı

Pedelec adı verilen sistemin elektronik pedal yardımı, daha yüksek hız ve daha iyi hızlanma sağlar. Bu, yetişkinler için riski gözle görülür şekilde artırdı. KFV’ye göre e-bisikletle kaza geçirenlerin beş yıllık ortalama yaşı 55. Yüzde 62 ile kask takma oranı halihazırda geleneksel bisikletlere göre (yüzde 40) daha yüksek. Ancak e-bisikletle ölümcül kaza geçiren kişilerin yalnızca üçte birinden biraz fazlası kaza anında kask takıyordu.

Robatsch, Haziran 2011’de on iki yaşına kadar olan çocuklar için zorunlu bisiklet kaskı getirilmesine ilişkin tartışmayla paralellikler görüyor. Daha önce “bu yaş grubundaki kafa yaralanmalarının oranı yüzde 23 iken, 2021’de bu oran yalnızca yüzde on oldu, bu da yüzde 57’lik bir düşüşe karşılık geliyor.”|© DerVirgül

Yayınlama: 14.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.