Enflasyon Ağustos ayında yüzde 7,4’e yükseldi

Avusturya’da enflasyon oranı Temmuz ayında yüzde yediye düştükten sonra Ağustos ayında yeniden yüzde 7,4’e yükseldi. Bunun nedeni benzin fiyatları. Restoran ve otellerde fiyatlar ortalama yüzde on iki oranında arttı.

Enflasyon Ağustos ayında yüzde 7,4’e yükseldi

Avusturya İstatistik Genel Müdürü Tobias Thomas’a göre evsel enerji ve gastronomi de çift haneli enflasyon oranlarıyla enflasyon oranını yüksek tuttu. Gıda üzerinde biraz daha az fiyat baskısı vardı.

Statistik Austria’nın Salı günkü verilerine göre dizel (eksi yüzde on) ve süper benzin (eksi yüzde dokuz) Ağustos ayında bir önceki yıla kıyasla hala çok daha ucuzdu, ancak Temmuz ayında fiyat düşürücü etki önemli ölçüde daha yüksekti. Temmuz ayında dizel ve benzin ortalama olarak bir yıl öncesine göre neredeyse dörtte bir oranında daha ucuzdu.

Kalorifer yakıtı (yüzde eksi 20) ve elektrik (yüzde eksi altı) de Ağustos ayında fiyat düşürücü etkiye sahipti. Öte yandan gaz (yüzde 79 artış) ve bölgesel ısıtma (yüzde 68 artış) gibi diğer enerji kaynakları fiyatları artırdı.

Kiralar yaklaşık yüzde dokuz arttı

Tüketiciler de Ağustos ayında ceplerini bir yıl öncesine göre daha fazla doldurmak zorunda kaldı. Kiralar ortalama yüzde dokuz, kiralık dairelerin işletme maliyetleri ise ortalama yüzde yedi oranında arttı.

İstatistik Avusturya’ya göre konut, su ve enerji fiyatları ortalama yüzde on artarak yıllık enflasyonun en önemli belirleyicisi olmaya devam etti. Restoran ve otellerde fiyatlar ortalama yüzde on iki oranında arttı.

Gıda fiyatları genel enflasyonun açıkça üzerinde

Avusturya İstatistik Kurumu Başkanı Thomas, gıda maddelerindeki fiyat artışının hala genel enflasyon oranının belirgin bir şekilde üzerinde olduğunu, ancak yüzde 9,8 ile gıda enflasyonunun bir yıldan uzun bir süredir ilk kez yüzde on sınırının altına düştüğünü itiraf etti.

Fiyat baskısı özellikle süt, peynir ve yumurtada (artı yüzde yedi) azalırken, ekmek ve tahıl ürünleri (artı yüzde 13) ile sebzelerde (artı yüzde on bir) Temmuz ayına kıyasla daha az güçlü fiyat artışları kaydedildi. Et ortalama olarak neredeyse yüzde sekiz daha pahalı olurken, meyve yaklaşık yüzde altı oranında arttı. Yağlar ve katı yağlar toplamda yüzde 1,5 oranında artmıştır.

Avusturya için Euro Bölgesi karşılaştırmaları için hesaplanan Uyumlaştırılmış Enflasyon Oranı (HICP) Ağustos ayında yüzde 7.5 olarak gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası (ECB) aslında Euro Bölgesi ekonomisi için optimum değer olarak yüzde 2’lik bir enflasyon oranı hedefliyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 19.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.