Gazeteciler sendikası | Kaliteli gazetecilik siyasileri rahatsız ediyor

Avusturya’da kaliteli gazeteciliği sağlamak için GPA sendikası gazeteciler birliği, federal hükümete çeşitli taleplerde bulundu. Siyasiler kendi parti görüşüne ve kendi özel haberlerine yer ayıran gazeteleri destekliyor.

Gazeteciler sendikası | Kaliteli gazetecilik siyasileri rahatsız ediyor

Avusturya’da özel sektör çalışanlarının, grafik ve kağıt endüstrisi çalışanlarının ve gazetecilerin çıkarlarını temsil eden sendika GPA, bir basın açıklamasında hükümetin önceki tedbirlerinin sektörün uzun vadeli güvenliğine katkıda bulunmadığı belirtildi. Daha doğrusu kendi varlığını tehdit eden, kemer sıkma paketleriyle gazetecilerin önünü kesen bir durum söz konusu dendi.

Gazeteciler sendikası başkanı Eike-Clemens Kullmann, “Toplumun ve onun temsili bakımından devletin, bu nedenle acilen kaliteli medyanın demokratik siyasi görevini sürdürmekle kalmayıp, hatta genişletmesine de yardım etmesi gerekiyor” dedi. Yakın zamanda kurulan 15 milyon Euro değerindeki kaliteli gazetecilik fonu yalnızca bir ilk adım olabilir. Kullmann, bunun “büyük ölçüde artırılması” gerektiğini ve finansmanın sağlanmasına ilişkin kalite kriterlerinin keskinleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaliteli gazetecilik sağlanmalı

Milletvekili Ute Groß, “Kaliteli gazeteciliğe dayalı bilgiye erişim, demokratik katılımın önemli bir bileşenidir” dedi. Günlük gazete aboneliklerinin vergiden düşülebilir olması gerektiğini savunuyor. Ayrıca tüm kaliteli medya için KDV’nin düşürülmesi ve basılı medya için satış desteğinin önemli ölçüde artırılması gerekiyor. Kullmann en az 100 milyon Euro’dan bahsetti ama bunun net kriterlere bağlanması gerekiyor. Sendika başkanı, “Teslimatçı çocuklara açlıktan ölmek üzere maaş ödenmesi ve dolayısıyla artık bulunmalarının zor olması söz konusu olamaz” dedi. Talep, tüm fonların Gazeteciler Yasası’nın dokunulmazlığı, yazı işleri tüzüğünün varlığı, Basın Konseyi’nin tanınması ve gazeteciler toplu sözleşmesinin uygulanması gibi kalite kriterlerine bağlanmasıdır diye duyuruldu. | ©DerVirgül

Yayınlama: 19.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.