Gıda fiyatları yüzde 14 arttı

Avusturya’da dört kişilik bir ailenin ortalama 500 Euro’luk mutfak masrafı, şu sıralar 570 Euro’ya yükseldi. Avusturya Merkez Bankası, 2023 için [enerji ve gıda hariç] yüzde 6,9’luk bir çekirdek enflasyon öngörüyor.

Gıda fiyatları yüzde 14 arttı

Avusturya Merkez Bankası’na göre, Uyumlaştırılmış Tüketici Fiyatları Endeksi [HVPI] enflasyon oranı, orta vadede yüksek kalmaya devam edecek. Avusturya Merkez Bankası, 2023 için [enerji ve gıda hariç] yüzde 6,9’luk bir çekirdek enflasyon öngörüyor.

Avusturya Merkez Bankası [OeNB] Başkanı Robert Holzmann çarşamba günü önümüzdeki yıl için yüzde 4,0 ve ardından 2025 için yüzde 3,1 beklendiğini söyledi. Avrupa Merkez Bankası’nın [EZB] hedefi ise yüzde 2’lik bir enflasyon oranı olacaktır dedi.

OeNB tahminine göre çekirdek enflasyon oranı – yani enerji ve gıda hariç enflasyon oranı – 2023’te bir puan artarak yüzde 6,1’e yükselecek. Yıllık çekirdek enflasyon oranı 2024 yılına kadar tekrar düşmeyecek. Ücret maliyeti bu yıl yüzde 6,1’e çıkıyor. 2024 ve 2025’te çekirdek enflasyon oranı sırasıyla yüzde 4,3 ve yüzde 3,1’e düşecek, ancak uzun vadeli ortalamasının oldukça üzerinde kalacak.

Merkez Bankası, Avusturya HVPI enflasyon oranının 2023’ün ilk iki ayında euro bölgesine kıyasla olağanüstü yüksek olduğunu yazıyor. Şubat ayında yüzde 11’e ulaştı ve Eylül 2022’den bu yana çift hanelerden aşağıya inmedi. Euro bölgesi ortalamasına göre yüksek enflasyon farkı (yüzde 8,5) büyük ölçüde hizmetlerin katkısına bağlanabilir. Bununla birlikte, Ocak ayındaki yüzde 11,6’dan başlayan enflasyon oranının Şubat ayında gerilemesi, trendin tersine döndüğüne işaret ediyor.

Gıda sektöründe sık fiyat değişiklikleri

Enflasyonun mevcut gelişimi göz önüne alındığında, OeNB kendi kendine şirketlerin fiyatlandırma davranışlarının yüksek enflasyon dönemlerinde temelden değişip değişmediğini araştırdı.

Çevrimiçi perakende fiyat verilerine dayanan bir analiz, gıda sektöründeki fiyat değişikliklerinin hiperenflasyon döneminde [Ocak 2022’den itibaren] öncekinden daha sık meydana geldiğini gösteriyor.

Yiyecek ve alkolsüz içecek fiyatları üç kata kadar daha sık değişti. Ortalama fiyat artışı ise yüzde 10 civarında sabit kaldı.

Yüksek gıda enflasyonu: fiyatlar yüzde 14’ün biraz üzerinde arttı

Gıda enflasyonunun şu anki yüksek seviyesi – gıda fiyatları [alkol ve tütün dahil] Şubat ayında yüzde 14’ün biraz üzerinde arttı. Bu, enflasyon oranlarının nispeten ılımlı ve istikrarlı olduğu önceki dönemlerin aksine, fiyat değişikliklerinin sıklığının artık büyük ölçüde sabit olmadığını gösterir. | © DerVirgül

Yayınlama: 29.03.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.