“Hükümet işsizlikle savaşmak yerine işsizlerle savaşıyor”

Avusturya hükümetinin işsizlik maaşında indirim yapma planı, ana muhalefet partisi lideri Andreas Babler [SPÖ] tarafından sert bir dille eleştirildi. Babler, işsizler için yapısal değişiklikler yapma yerine, işsizleri sübjektif koşullarından bağımsız ele alarak yoksulluğa sürüklemekle suçladı.

“Hükümet işsizlikle savaşmak yerine işsizlerle savaşıyor”

SPÖ lideri Andreas Babler işsizlikle mücadeleyi uzun süreli işsizler için bir iş garantisi ile yürütmek istiyor. Bu, bilinen taleplerin bir karışımı ve mevcut projelerin genişletilmesi yoluyla gerçekleştirilecek.

Uzmanlar tarafından geliştirilen somut bir model önümüzdeki haftalarda sunulacak.

Babler perşembe günü Viyana’da düzenlediği basın toplantısında, bir yıldan uzun süredir işsiz olan herkese iş teklif edilmesini talep etti. Bu sadece bireye saygı açısından değil, aynı zamanda ekonomik açıdan da mantıklı olacaktır. Babler hükümeti işsizliğin artmasına seyirci kalmakla suçladı.

Somut olarak SPÖ, uzun vadeli işsizlikle mücadelede üç vidayı çevirmeyi planlıyor: SPÖ’nün uzun süredir devam eden talebi doğrultusunda, ÖVP-FPÖ hükümeti tarafından kaldırılan 20.000 kampanya örnek alınarak, toplam 40.000 uzun süreli işsizin işgücü piyasasına geri kazandırılması öngörülüyor. Babler’e göre bu kişiler belediyelerde, örneğin okullarda destek personeli, postanelerde çalışan, tadilat işlerinde ya da otopark yönetiminde anlamlı işler üstlenebilirler.

Viyana Belediyesi’nin 50+ iş kampanyası aynı zamanda diğer şehirlere de yayılarak genişleyecek. Viyana’daki projede, 50 yaşın üzerindeki uzun süreli işsizlerin bir işe girmeleri halinde tüm işgücü maliyetleri ve yan ücret maliyetleri karşılanmaktadır. Üçüncü hamle ise Aşağı Avusturya’nın NÖ Gramatneusiedl kentinde uzun süreli işsizler için devlet iş garantisi sağlayan AMS model projesinin ülke çapında nasıl yaygınlaştırılabileceğini incelemek olacaktır.

“Tehlikeli bir tartışma”

Babler, Halk Partisi’nin [ÖVP] işsizlik parası için net ikame oranını (şu anda yüzde 55) yüzde 50’nin altına düşürme önerisiyle ilgili olarak “şu anda hükümetten ve özellikle ÖVP’den gördüğümüz gibi işsizlerle savaşmak yerine işsizlikle savaşmak daha iyidir” dedi.

Babler perşembe günü GPA’da ÖVP’ye bağlı Hıristiyan Sendikacılar Grubu’ndan (FCG) alışılmadık bir destek aldı. Grup başkanı Wolfgang Pischinger, ÖVP’nin ücret dışı işgücü maliyetlerinin azaltılması önerisine karşı çıktı ve “tehlikeli bir tartışmadan” söz etti. Yapılacak bir indirim sosyal güvenliği tehlikeye atacaktır.

Volkshilfe perşembe günü ÖVP’nin talebi karşısında “şok” olduğunu ifade etti. İşsizlik yardımının mevcut düzeyi, iş arayanlara güvence sağlamak yerine zaten kalıcı yoksulluğu teşvik etmektedir. Volkshilfe Direktörü Erich Fenninger, “Kim yüzde 50 ya da daha az bir net ikame oranıyla yaşayabilmeli?” dedi. Özellikle düşük gelirliler için bu “yoksulluğa giden bir yoldur”. Yeşiller, SPÖ, FPÖ ve sendikalar önceki gün öneriyi eleştirmişti. | ©DerVirgül

 

Yayınlama: 16.02.2024
Düzenleme: 16.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.