Hükümet kadın cinayetlerine karşı “yine” savaş ilan etti

Federal hükümet gelecekte kadın cinayetlerine karşı daha da güçlü önlemler almak istiyor. Avusturya’da 2023 yılında şu ana kadar 15 kadın öldürüldü… Göçmen kökenli failler, toplam nüfus içindeki paylarına kıyasla kadın cinayetlerinde açıkça daha fazla temsil edildiği bildirildi.

Hükümet kadın cinayetlerine karşı “yine” savaş ilan etti

Avusturya’da 2023 yılında şu ana kadar 15 kadın öldürüldü ve bunların 13’ü kadın cinayetlerine kurban gitti. Çatışma Araştırmaları Enstitüsü tarafından son on yılda işlenen kadın cinayetleri üzerine yapılan bir araştırmaya dayanarak, federal hükümet bu tür şiddet suçlarına karşı daha da güçlü önlemler almak istiyor. Kadın Bakanı Susanne Raab [ÖVP], Adalet Bakanı Alma Zadić [Yeşiller] ve İçişleri Bakanı Gerhard Karner’in [ÖVP] de vurguladığı gibi, her şeyden önce önleme çalışmaları daha da yaygınlaştırılacak.

Hükümet kadın cinayetlerine karşı mücadele ilan etti

Çalışma için araştırmacılar Viktoria Eberhardt ve Brigitte Temel, 2010-2020 yılları arasındaki polis suç istatistiklerini ve 2016-2020 yılları arasındaki mahkeme ve savcılık dosyalarını analiz etti. Buna göre, incelenen on yıl içinde 793 kadın cinayet ya da cinayete teşebbüs kurbanı ile 767 şüpheli vardı. Dosyaların değerlendirilmesi ayrıca cinayetlerin yüzde 73’ünün kadın cinayeti olduğunu, yani cinsiyetin suç için belirleyici faktör olduğunu gösterdi.

Bir kadın için en tehlikeli yer kendi evidir

Araştırmaya göre, bir kadının kadın cinayetine kurban gitmesi için en tehlikeli yer kendi evidir. Faillerin çoğunluğu [yüzde 74] eşleri ya da eski eşleridir. Faillerin yüzde yirmisi daha önce evlerine girmekten veya yaklaşmaktan men edilmiş, yüzde yedisi ise birkaç kez men edilmişti. Şok edici bir sonuç da Avusturya’da birbirine yakın bir danışma merkezleri ağı olmasına rağmen, neredeyse hiçbir kadının durum tırmanmadan önce yardım istememiş olmasıdır.

Kadın Bakanı Raab “Her kadın cinayeti çok fazla, her kurban da çok fazla” dedi. Pazartesi günü Viyana’da meydana gelen ve bir erkeğin partnerine bıçakla saldırıp öldürdüğüne inanılan son olay, “ne yazık ki kadın cinayetleri konusunu bir kez daha daha güncel hale getirdi”. Bakanın ana hedefi önleyici tedbirlerin güçlendirilmesidir: resmi kurumların daha iyi tanınması sağlanacak ve özellikle federal eyaletlerde şiddet tehdidi altındaki kadınlar için daha fazla sığınma evi ve geçici barınma imkanı sunulacaktır.

Raab entegrasyonun önemini vurguladı

Raab entegrasyonun önemini vurguladı. Göçmen kökenli failler, toplam nüfus içindeki paylarına kıyasla kadın cinayetlerinde açıkça daha fazla temsil edilmektedir. Kadın İşleri Bakanı ayrıca menşe ülkelerdeki bazen son derece ataerkil yapılara da atıfta bulundu.

Adalet Bakanı Zadić ayrıca “her kadın cinayetinin çok fazla olduğunu” vurguladı. Temel sorunlardan biri, mağdurların sadece istisnai durumlarda yetkililere başvurmasıdır. Adalet Bakanı “İşte tam da buradan başlamalıyız” dedi. Atılacak adımlardan biri, aile içi şiddete maruz kalan kadınların şikayette bulunmak zorunda kalmadan da başvurabilecekleri şiddet koruma merkezlerinin daha iyi tanınmasını sağlamak olacaktır.

Karner, yürütmenin soruna verdiği tepkiyi vurguladı

İçişleri Bakanı Karner, yürütmenin soruna zaten tepki verdiğini vurguladı. Örneğin, önleme görevlilerinin sayısı 500’den 1.200’e çıkarılmış ve son bir buçuk yıldır giriş yasağına otomatik silah yasağı eşlik etmiştir. Yüksek riskli vakalarda güvenlik polisi vaka konferanslarının ve bir önleme kampanyasının daha da genişletileceğini duyurdu.

Her on vakadan dokuzunda kadınlar polisle işbirliği yapmadı

Federal Şiddet Koruma Merkezleri Birliği Başkanı Marina Sorgo, “Her on vakadan dokuzunda, ilgili kadınlar daha önce polise ya da bir şiddet koruma merkezine gitmemişti,” diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Bu noktada işe geniş çaplı bilgilendirmeyle ve aynı zamanda göçmen kökenli mağdurların polise olan güvenini güçlendirmeye yönelik çabalarla başlamalıyız.

Araştırmanın yazarları şiddete karşı hizmetlerin kullanılmasını tavsiye ediyor

Araştırmanın iki yazarı, şiddete karşı koruma merkezlerinin görev ve hizmetlerinin geniş çaplı kampanyalarla tekrar tekrar duyurulmasını tavsiye ediyor. Viktoria Eberhardt ve Brigitte Temel, tehlike altındaki kişilerin ruh sağlığına daha fazla dikkat edilmesi ve şiddetin önlenmesinde sağlık sisteminin rolünün artırılması gerektiğini söyledi. Yetkililerin nereden başlaması gerektiğini bilmek için, kadın cinayetlerinin zamanında niteliksel analizlerinin yapılması ve ilgili tüm kurumların sürece dahil edilmesi gerekmektedir. Halihazırdaki sorunlardan biri, veri korumanın bazen mağdurların korunması ve araştırma ile çatışması ve bunun da bilgi alışverişini engellemesidir.

Şiddet durumunda yardım

Avusturya’da şiddete maruz kalan kadınlar 0800-222-555 numaralı Kadın Yardım Hattından, www.frauenhelpline.at adresinden; www.aoef.at adresindeki Avusturya Özerk Kadın Sığınma Evleri Birliğinden [AÖF]; www.interventionsstelle-wien.at adresindeki Viyana Aile İçi Şiddete Karşı Müdahale Merkezinden/Viyana Şiddetten Koruma Merkezinden ve 01-71719 numaralı 24 saat hizmet veren Viyana Belediyesi Kadın Acil Yardım Hattından ve 057722 numaralı Kadın Sığınma Evi Acil Yardım Hattından ve 0800/700-217 numaralı Avusturya Şiddetten Koruma Merkezlerinden yardım ve bilgi alabilirler; Polis Acil Yardım Hattı: 133 | ©DerVirgül

Yayınlama: 04.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.