KPÖ festivaline yönelik bombalı saldırı engellendi

Viyana Prater’de düzenlenen Volksstimme festivaline yönelik aşırı sağcılar tarafından planlanan bombalı saldırının sadece bir tutuklamayla önlenebildiği söyleniyor.

KPÖ festivaline yönelik bombalı saldırı engellendi

İstihbarat raporuna göre, “aşırı sağcı Avusturya Kimlikçi Hareketi’nin [IBÖ] uzun süredir destekçisi” olarak tanımlanan bir adamın festivale bir saldırı planladığı söyleniyor. Şahsın evi aranmış ve “çok sayıda silah, Nazi hatıraları ve patlayıcılar” ele geçirilmiştir. Şüphelinin ayrıca daha önce “ev yapımı patlayıcı cihazlarla başarılı patlama tatbikatları” gerçekleştirdiği de söyleniyor. Planlanan saldırıyı ilk olarak serbest gazeteci Michael Bonvalot haberleştirdi.

Saldırının engellenmiş olması sadece adamın tutuklanmış olmasından kaynaklanıyordu. Şüpheli Ekim 2022’de mahkum edilmiş, savcılık “kişisel tehlikelilik sınıflandırmasına” mahkeme tarafından uyulmadığı için temyize gitmişti. Temyizin ardından, adam koşulsuz olarak beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak “Standard “a göre bu kişi planlı bir saldırıyla suçlanmadı.

DSN: “Genişletilmiş koruyucu tedbirler”

Volksstimmefest’in organizatörü Avusturya Komünist Partisi’nin [KPÖ] planlanan saldırı konusunda bilgilendirilmediği ya da uyarılmadığı söyleniyor. Saldırıdan ancak raporun yayınlanmasıyla haberdar oldular. KPÖ sözcüsü Günther Hopfgartner PULS 24’e verdiği röportajda şu eleştiride bulundu: “Bu tür olayları anayasanın korunmasına ilişkin rapor aracılığıyla öğrenmek zorunda kalmamızı ve yetkililerin bizimle doğrudan iletişime geçmemesini garip buluyoruz.

İçişleri Bakanlığı wien.ORF.at’a yaptığı açıklamada olayı doğruladı: “Temmuz 2021’de yapılan bir ev aramasının ardından sanık derhal gözaltına alınmış ve Yasak Yasası ve Ceza Kanunu’nun 283. maddesi [nefrete teşvik] kapsamındaki suçlara göre yasal etkiye sahip olarak mahkum edilmiştir. Şahıs tek başına hareket etmiş ve gözaltı nedeniyle etkinlik için başka bir acil tehlike söz konusu olmamıştır, ancak polis etkinlik için uygun genişletilmiş koruyucu önlemler almıştır.”

Saldırı bir aile festivalini hedef almıştı

Volksstimmefest, komünist Viyana aylık dergisi “Volksstimme “nin Prater’de düzenlediği geleneksel bir basın festivalidir. Her yıl düzenlenen festivalde çeşitli sol grupların stantları yer almakta, çocuk ve müzik programları düzenlenmektedir. İçişleri Bakanı Gerhard Karner [ÖVP] geçtiğimiz günlerde 2022 istihbarat teşkilatının raporunu sunmuştu. |©DerVirgül

 

Yayınlama: 16.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.