Mayıs ayında işsizlik arttı

Avusturya’da mayıs ayı sonunda geçen yılın aynı ayına göre işsiz sayısı yüzde 2,9 arttı.

Mayıs ayında işsizlik arttı

Mayıs ayı sonunda geçen yılın aynı ayına göre işsiz sayısı yüzde 2,9 arttı. 320.602 kişi [+9.059].

İşsizlik oranı 0,2 puan artarak yüzde 5,9 oldu. Yıllık işsizlik Nisan ayında iki yıl sonra ilk kez arttı.
Çalışma ve Ekonomi Bakanı Martin Kocher’e [ÖVP] göre işsizlikteki artış “ılımlı”. Perşembe günü yayınlanan bir yayında Kocher, ilkbaharda işsizlikteki mevsimsel dalgalanmaların “olağanüstü bir şey olmadığını” söyledi. “Tabii ki, ekonomik yavaşlama nedeniyle bu yıl işgücü piyasası üzerindeki olumlu etkiler, olağanüstü derecede iyi bir ekonomik ve işgücü piyasası gelişimi ile karakterize edilen bir önceki yıla göre daha zayıf.”

Ukraynalılar işsizlik istatistiklerine dahil edildi

21 Nisan’dan bu yana Ukraynalılar, Avusturya’daki işgücü piyasasına tamamen ücretsiz erişime sahipler ve bu nedenle işsizlik istatistiklerine dahil ediliyorlar. AMS yönetim kurulu üyesi Johannes Kopf’a göre, mayıs ayı sonunda ek 9.000 işsiz ve eğitim katılımcısının yaklaşık 4.400’ü Ukrayna’dan gelmiş ğkişilerdir. AMS yönetim kurulu yaptığı açıklamada, “Zayıf ekonomik gelişme, yüksek enflasyon ve iş arayan sözleşmeli mültecilerin veya ikincil koruma hakkına sahip olanların artan erişimi, kalan artışı açıklıyor” dedi.

Avusturya’daki ekonomik gerileme iş piyasasına da yansıdı. Mayıs ayının sonunda, işgücü piyasası hizmetinde 117.000’den fazla açık pozisyon bildirildi, bu geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 15’lik bir düşüş. AMS başkanına göre turizm, inşaat ve sanayi “geçen yıl kadar çok işçi aramıyor”.|©DerVirgül

Yayınlama: 01.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.