Metal işçileri yüzde 11.6 ücret artışı talep ediyor | İşverenler talebin azlığına şaşırdı

Avusturya’da yaklaşık 120.000 metal-teknik endüstrisi çalışanını kapsayan toplu iş sözleşmeleri müzakereleri başlıyor. Sendikalar ücret artışlarındaki talebi, satın alma gücünün korunması ekseninde istediklerini belirtti. İşverenler ise, sendikalardan daha yüksek talepler beklediklerini söyleyerek, şaşırdıklarını saklamadılar.

Metal işçileri yüzde 11.6 ücret artışı talep ediyor | İşverenler talebin azlığına şaşırdı

Bir önceki yıl enflasyon yüzde 6.4, ücret talebi yüzde 10.6 idi ve sonunda yüzde 7.4’lük bir artış üzerinde anlaştılar. İşverenler bugün biraz şaşırdı, sendikalardan daha yüksek talepler bekliyorlardı.

Metal işçileri yüzde 11.6 ücret artışı talep ediyor

FMTI Başkanı Christian Knill’in GPA ve PRO-GE sendikalarının taleplerinin hala çok yüksek olduğunu düşünmesi şaşırtıcı değil. Metal endüstrisinin durgunluk içinde olduğunu ve yüksek ücret anlaşmalarının özellikle ihracata yönelik bir sektör olan metal endüstrisini yurtdışındaki rakipleri karşısında zayıflatacağını söyledi.

Sendika tarafının baş müzakerecileri Karl Dürtscher (GPA) ve Reinhold Binder (PRO-GE), artık çalışanlar için ücretlerdeki artışın telafi edilmesinin söz konusu olduğunu ve federal hükümetin bu konuda başarısız olduğunu vurguladı. Daha yüksek ücret ve maaşlara ek olarak, altıncı hafta tatiline ulaşmak daha kolay olmalı ve ekstra geliri boş zamanla takas etme imkânı olmalıdır. Çalışma saatlerinin genel olarak azaltılması söz konusu değildir diye konuştu.

Sendikalar talebi satın alma gücünün korunması ile gerekçelendiriyor

Sendikalar yüzde 11.6 daha fazla ücret ve maaş taleplerini satın alma gücünün korunmasıyla gerekçelendiriyor çünkü işçiler geçtiğimiz aylarda ikinci cumhuriyet tarihinin en büyük reel ücret kayıplarından birini yaşadı. “İşçilerin emeği büyük ölçüde değersizleştirildi. Bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde on daha az ücret alabiliyorlar. Bu da bir ay boyunca bedavaya çalışmaya eşdeğer” diye hesaplıyor Binder ve Dürtscher. Geçmiş yıllarda ve yakın zamana kadar metal endüstrisi hissedarlarına milyarlarca kar dağıtmıştı.

Sendikanın bugünkü diğer talepleri arasında metal sektöründeki yaklaşık 8.000 çırak da yer alıyor. Çıraklık eğitimlerini tamamladıktan sonra, gelecekte yüksek meslek okullarından mezun olanlarla aynı ücret skalasına yerleştirilmelidirler. Halihazırda temel düzeydeki gelir farkı brüt 390 Euro’dur.

Ehrlich-Adám: Enflasyon muazzam boyutlarda

İşveren tarafının baş müzakerecilerinden Stefan Ehrlich-Adám, bugün taleplerin teslim edilmesi öncesinde şunları vurguladı: “Enflasyon muazzam, aynı zamanda ekonomi çöküyor ve bir durgunluk kapıda. Sahada yüksek enerji fiyatları, üretim maliyetleri ve ücret dışı işgücü maliyetleri ile mücadele ediyoruz. Aynı zamanda, geçen yıl olduğu gibi, yüksek ücret anlaşmaları talep ediliyor. Sonuç olarak bu, sanayi bölgesi için zehirli bir kokteyl.”

Sektör temsilcilerine göre, metal işleme endüstrisindeki ücret maliyetleri yılda yaklaşık on milyar avroya ulaşıyor ve sadece yüzde bir daha fazla ücretle bile ek maliyetler buna paralel olarak yüksek olacaktır.

Sendikalara yakın Momentum Enstitüsü bugün ücretlerin satın alma gücünün 11 yıl önceki kadar düşük olduğunu hesapladı. Enstitü, İstatistik Avusturya’nın rakamlarına atıfta bulunarak “İşçiler en son Ekim 2012’de ücretleriyle bu kadar az şey satın alabilmişlerdi” dedi.

Müzakerelerin başlamasından önce sosyal tarafların zorunlu el sıkışmasında Binder, işveren tarafındaki mevkidaşı FMTI başkanı Knill’e şöyle demişti: “Zor zamanlarda adil müzakerelere, ama ikimiz de nasıl bir sorumluluk taşıdığımızı biliyoruz.”

Sosyal tarafların pozisyonlarının sunulmasının ardından sendikalar pozisyonlarını güçlendirmeye başladı. Avusturya’nın dört bir yanından gelen 50 işyeri temsilcisine pilavlı tavuk şnitzel ve tatlı olarak da strudel ikram edildi. Öğleden sonra sosyal tarafların kendi argümanlarını bir kez daha sunacakları ekonomik görüşmeler yapılacak. Müzakerelerin ilk turu önümüzdeki Pazartesi günü yapılacak. Önlem olarak şimdiden üç tarih daha belirlendi.| ©DerVirgül

Yayınlama: 25.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.