Muhteşem görüntüler | Kuzey ışıkları Avusturya’nın üzerinde parlıyordu

Muhteşem görüntüler | Kuzey ışıkları Avusturya’nın üzerinde parlıyordu

Parlak macenta, yanardöner yeşil ve parıldayan turkuaz: Cumartesi gecesi kuzey ışıkları Avusturya’nın çeşitli bölgelerinde gökyüzünü parlak renklere boyadı. Doğal olay, Dünya’nın manyetik alanına çarpan güneş fırtınalarından kaynaklanıyor.

Geosfer Avusturya’nın Instagram’daki haberine göre kuzey ışıkları Orta Avrupa üzerinde “tahmin edildiği gibi” göründü. Cuma günü sosyal medya kanalında, Güneş’in yeniden çok aktif olduğu ve son birkaç gün içinde Dünya’ya doğru yola çıkan ve Cuma akşamından itibaren varacak en az dört güneş fırtınası yaydığı söylendi.

Kuzey ışıkları gece yarısına kadar Avusturya’nın gökyüzünü renklendirdi

Aşağı Avusturya’daki Martinsberg Astronomi Merkezi’nin başkanı Michael Jäger, APA’ya yaptığı açıklamada, “Çoğu gözlemci daha önce Avusturya’da bu kadar muhteşem kuzey ışıklarını görmemişti” diye vurguladı. Güneş fırtınası gece yarısına kadar gökyüzünde rengarenk bir görüntü oluşmasına neden oldu. Gahberg Gözlemevi’nden Salzkammergut Astronomi Çalışma Grubu başkanı Erwin Filimon, “Kuzey ışığı aktivitesi tüm gece boyunca yoğunluk dalgalanmalarıyla devam etti” dedi. “Enlemlerimizde çoğunlukla görülebilen kırmızı aurora şeritlerine ek olarak, nadiren görülen yeşil aurora fenomeni de gözlemlendi.”

Kuzey ışıkları komşu ülkeler olan İsviçre ve Almanya’da da görüldü. Çok sayıda kullanıcı gece gökyüzündeki gösterinin fotoğraflarını çevrimiçi ağlarda paylaştı. Ayrıca onların Viyana üzerinde parıldadığını da görebiliyordunuz. Gösteriyi kaçıranlar muhtemelen Pazar gecesi bir kez daha izleme fırsatına sahip olacak.

Güçlü güneş fırtınası Avusturya üzerinde etkileyici kuzey ışıklarına neden oluyor

Cuma günü, ABD hava durumu ajansı NOAA’dan (Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi) uzmanlar 5. seviye güneş fırtınası konusunda uyardı. Beş puanlık ölçekteki bu kategoriye en son Ekim 2003’te ulaşıldı.

Güneş fırtınaları acil duruma neden olabilir. Dünya için bir tehlike değiller ama son derece teknolojik dünya için tehlike oluşturuyorlar. Bir güneş fırtınası sırasında, yüksek enerjili parçacıklar ve devasa bir plazma bulutu gezegenlere doğru hücum eder ve Dünya’nın üzerindeki ve çevresindeki altyapıyı büyük ölçüde bozabilir. ABD’li özel uzay şirketi SpaceX, iki yıl önce bir güneş fırtınası sonucu yaklaşık 40 uydusunu kaybettiğinde bunu acı bir şekilde yaşadı.

Olası aksaklıkların yanı sıra güneş fırtınaları da etkileyici kuzey ışıkları üretiyor. Bunlar bazen normalde gözlemlenebilecekleri bölgelerden önemli ölçüde daha güneyde görülebilir.| ©DerVirgül

Yayınlama: 11.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.