PISA Çalışması 2022 | Avusturya’daki öğrencilerin performansı

Avusturya’da 300’den fazla okuldan 15-16 yaş aralığındaki yaklaşık 6.200 öğrenci okuma, matematik ve fen bilimleri alanlarında test edildi. İşte ayrıntılı sonuçlar. Singapur tüm alanlarda ilk sırada.

PISA Çalışması 2022 | Avusturya’daki öğrencilerin performansı

15 yaşındaki gençlerin okuma, matematik ve fen seviyelerinin dünya çapında değerlendirildiği 2022 PISA testinde, Singapur tüm alanlarda birinci oldu.

Katılımcı 81 ülke ve bölge arasındaki diğer güçlü performans gösterenler ise Çin’e bağlı Makao, Tayvan, Japonya, Güney Kore ve Estonya. Hepsi, üç ana kategorinin her birinde ilk 10 sırada yer alıyor.

| Singapurlu öğrenciler 2015’ten beri hep ilk üçte

PISA, Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı anlamına geliyor. Çalışma, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yürütülüyor.

Raporda, 2022 değerlendirmesinde OECD genelinde öğrencilerin seviyelerinde benzeri görülmemiş düşüş görüldüğü belirtiliyor.

 

Avusturya’daki öğrencilerin performansı

Avusturya’da düşüş sürekli olarak daha düşük ya da hiç olmadı. Ülkede matematikteki performans önemli ölçüde düşerken, okumadaki kayıplar istatistiksel olarak anlamlı değildi – fen bilimlerindeki sonuçlar neredeyse sabit kaldı.

Avusturya’da 300’den fazla okuldan yaklaşık 6.200 genç katıldı. Katılımcı ülkelerin çoğunda olduğu gibi Avusturya’da da test sadece bilgisayar üzerinden gerçekleştirilmiş ve tamamlanması iki saat sürmüş, anketin doldurulması için de bir saatten az bir süreye ihtiyaç duyulmuştur.

Ana test alanı olan matematikte OECD ortalama puanı 489 puandan (2018) 472’ye düştü. OECD’ye göre bu, bir öğrenim yılının yaklaşık dörtte üçüne tekabül etmektedir – ancak önceki PISA çalışmalarında matematikteki sonuç bir önceki ankete kıyasla hiçbir zaman dört puandan fazla dalgalanmamıştır. Avusturya’da bu düşüş çok daha az olmuştur: puan 499’dan 487’ye düşmüştür ve bu nedenle OECD ortalamasından önemli ölçüde yüksektir. Matematik uzun zamandır Avusturya’nın en iyi sonuçları elde ettiği test alanı olmuştur. Bu arada, ana test alanı, tüm görevlerin yaklaşık yarısının matematikte olduğu ve matematik görevlerinin tüm katılımcı öğrenciler tarafından tamamlanan tek test alanı olduğu anlamına gelmektedir. |© DerVirgül

Yayınlama: 05.12.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.