Rot-Weiß-Rot oturum kartı sahiplerinin işleri tehlikede mi?

Türkiye’den Avusturya’ya gelen ve bir yıllık Yerleşim ve Oturum izni olanlar, A2 Almanca sertifikası almadıkları taktirde çalıştıkları iş yerlerinden çıkartılma tehlikesi var.

Rot-Weiß-Rot oturum kartı sahiplerinin işleri tehlikede mi?

Avusturya’da altı aydan fazla kalmak isteyen, Üçüncü Ülke Vatandaşları oturum izni almak zorundadır. Çeşitli nedenlerle Türkiye’den veya başak ülkelerden Avusturya’ya gelenlere ilk etapta bir yıllık Rot-Weiß-Rot oturum kartı verilir.

Bir yılın sonunca A2 Almanca sertifikası almışsa bir yılın sonunda üç yıllık Rot-Weiß-Rot oturum kartı alabilir. Daha sonraki evre de ise B1 Almanca sertifikası alması durumunda beş yıllık oturum kartını hak eder.

A2 Almanca sertifikası sunmazsa ne olur?

Bir yılık oturum iznine sahip olanlar ikinci oturum izni için müracaatlarında A2 Almanca sertifikası sunamazlarsa, tekrardan bir yıllık oturum izni hakkına sahip olurlar. İki yıl içerisinde A2 Almanca sertifikası sunamayan bir yıllık oturum kartı sahipleri, her oturum kartı müracaatlarında para cezası ödemek zorundadır.

İşten çıkartılıyor iddiası

Ancak A2 Almanca sertifikası sunamayanların Viyana’da MA 35 göçmen dairesine ve diğer eyaletlerde Bezirkshauptmannschaft [Kaymakamlık] dairesine müracaat ettiklerinde, A2 Almanca sertifikasının olmamasını eksik belge verilmiş kabul edilerek, dosya sıralamasında en arkaya atıldığı söyleniyor.

Der Virgül’ün yetkili devlet kurumu görevlilerinden öğrendiğine göre, dosya sıralamasında en arkaya konan dosyanın işleme alınması ve sonuca ulaştırılması, özellikle Viyana’da bir yılı bulabilmekte. Bu süre zarfında bir yıllık oturum kartı olanların oturum izni bitmiş, dolayısıyla çalışma müsaadeleri, işlemlerden dolayı bitmiş oluyor. Yasal olarak müracaat edildikten sonra, kart sahibinin oturum izninin bitmesinin bir sakıncası yok. Yurt dışı veya herhangi bir yasal işlem yapılamıyor.

Ancak, iş yerleri uzun süre yeni oturum karını getirmeyen çalışanlarını bunu bahane ederek işten çıkartabiliyor. Virgül’e ulaşan bir okuyucu, yaklaşık 7 aydır oturum kartının yenilenmesini beklediğini söyleyerek, son iki aydır iş yerinin her hafta oturum kartını sorduğunu ve geçtiğimiz günlerde, oturum izni olmadan seni çalıştıramayız diyerek işten çıkartıldığını ileri sürdü.

Konuyu biraz daha etraflı araştırdığımızda, başka mağdurların da benzer uygulamaya maruz kaldıkları öğrendik.

Okuyucumuz, A2 Almanca sertifikası almayan ve sürekli ceza ödeyerek bir yıllık oturum kartı alanların işten çıkartılmasını resmi daireler istiyor iddiasında bulundu.

Konuya dair araştırmalarımız devam ediyor. |© DerVirgül

Yayınlama: 08.04.2024
Düzenleme: 08.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.