Saatlerin ileri alınması oruç tutanları nasıl etkileyecek?

Avusturya ve Avrupa ülkeleri, 31 Mart gece yarısından itibaren “yaz saati” uygulamasına geçecek.

Saatlerin ileri alınması oruç tutanları nasıl etkileyecek?

Saat değişikliği, Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece gerçekleşecek.

Avrupa’da saatler 02:00’den 03:00’e bir saat ileriye alınacak.

Avrupa’da birçok ülkede güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 1970’lerden bu yana yaz saati uygulanıyor. 1980’de Avrupa ülkeleri yaz ve kış saatlerini eşitleyen anlaşmayı imzaladı. Böylece bütün ülkelerde uygulama yaygınlaştı.

Ancak tasarruf önlemleri nedeniyle bu uygulama zaman içerisinde giderek daha az gerekli hale geldi. Ayrıca yaz saati uygulaması, insanların “biyoritmini bozduğu” ve ülkeler arasında zaman karmaşası yarattığı için eleştiriliyor.

Ramazan ayında saat değişikliği

Türkiye’nin uzun bir süredir vaz geçtiği yaz ve kış saati uygulaması nedeniyle, orta Avrupa ülkeleriyle kışın iki, yazın ise bir saat fark yaşanmaktadır.

Öte yandan Avrupa’da gerçekleştirilecek olan yaz saati uygulamasının Ramazan ayına denk gelmesi, akıllara oruç tutanların sahur ve iftar davranışlarına nasıl yansıyacağıdır.

Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] 2024 imsakiyesini esas alarak bakacak olursak, sahur ve iftar saatleri yaz saati uygulaması dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Buna göre, 30 Mart yani Ramazan’ın 20. Gününde sahur 05:30, iftar saati ise 18:29 olarak belirtilirken, 31 Mart yani Ramazan’ın 21. Gününde sahur 06:28, iftar saat ise 19:30 olarak belirtilmekledir. Saatlerin gece yarısı bir saat ileri alınması, sahur ve iftar saatlerinin paralel olarak bir saat ileriye dönük değişmesini sağlamıştır. [Imsakiye Viyana için geçerlidir]

Dikkat edilmesi gereken, otomatik yaz saatine gecen cep telefonu kullanmayanların, saatlerin ileri alınmasını unutmamalarıdır. | © DerVirgül

Yayınlama: 30.03.2024
Düzenleme: 30.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.