“Şeker ve oyuncak kedilerle kızımı arabaya çekmeye çalıştılar”

Avusturya’da bir anne kız çocuğunun kaçırılmasını engelledi. Anne yetişmeseydi kız çocuğu beyaz bir minibüsle kaçırılmış olacaktı. Polise göre çocuk hırsızları aynı yöntemi kullanıyor. Pek nasıl önlem almalıyız?

“Şeker ve oyuncak kedilerle kızımı arabaya çekmeye çalıştılar”

Salı akşamı bir anne, Facebook aracılığıyla Aşağı Avusturya’nın [Niederösterreich] Melk bölgesindeki Schönbühel’de beyaz minibüsteki yabancı bir adamın kızına yaklaştığını bildirdi.

Onu şeker ve oyuncak yavru kedilerle arabaya çekmeye çalıştığı söyleniyor. Aşağı Avusturya Eyalet Polisi olayı doğruladı ve ihbarın ardından sorumlu polis ekipleri gerekli soruşturmayı derhal başlatmıştır dendi.

Aşağı Avusturya polisi perşembe günü yaptığı açıklamada, şu ana kadar olayın görgü tanığı bulunamadı. Bu tür raporların olması durumunda, bölgedeki okullar üniformalı ve sivil devriyeler tarafından giderek daha fazla denetleniyor” dedi.

Aynı eyalette benzer bir olayla ilgili başka bir rapor

Facebook paylaşımına yapılan bir yorumda benzer olayların yakın zamanda Sankt Pölten-Land bölgesinde, yani Karlstetten ve Kasten’de meydana geldiği belirtiliyor. LPD Aşağı Avusturya’ya göre Karlstetten’deki olay aslında benzer koşulları içeriyor. Soruşturmanın durumuna ilişkin basın sözcüsü Raimund Schwaigerlehner, şunları söyledi: “Karlstetten’deki olayla ilgili ihbar geldiği bildirildi.

Hiçbir tanık ve başka bilgi elde edilemedi. Avusturya’da yıllardır çocuk kaçırma olayı yaşanmamasına rağmen bu ihbar oldukça ciddiye alınmakta ve sorumlu polis memurları tarafından gerekli tedbirler alınmaktadır açıklaması yapıldı.

 

Avusturya polisinden yapılan uyarı ve ipuçları

• Çocuğun adını, dışarıdan görülebilecek şekilde kıyafet veya okul çantası üzerine YAZMAYIN!

Bir yabancının çocuğa adıyla hitap etmesi, çocuğa güven verebilir.

• Çocuklarınız her zaman ebeveynleri ile kararlaştırılan okula giden yolu kullanmalıdır.

Çocuğunuza, okula giderken her zaman kararlaştırılan rotayı takip etmesinin ve evde, okulda, okul sonrası bakımda vs. mümkün olduğunca dakik olmasının neden önemli olduğunu açıklayın. Çocuklar örnek olarak öğrenirler, bu nedenle onlara her zaman nereye gittiğinizi, size nasıl ulaşılabileceğini ve orada değilseniz veya müsait değilseniz çocuğunuzun kiminle iletişime geçebileceğini anlatmalısınız.

• Çocuğunuzun ona söylediklerinizi tekrar etmesini sağlayın, böylece her şeyi doğru anlayıp anlamadığını kontrol edebilirsiniz.

• Mümkünse çocuğunuzu diğer çocuklarla birlikte okula veya oyun alanına gönderin.

• Çocuklarınızla birlikte “cankurtaran salları” bulmak için etrafınıza bakın; örneğin, irtibat kişisi olarak çalışanların bulunduğu bir mağaza, doktor muayenehanesi, restoran vb. veya gerekirse kapı zilinin çalabileceği bir apartman binası.

• Çocuk, hiçbir durumda yabancılarla birlikte arabaya binilmemesi gerektiğini bilmelidir. Ne şoföre yardım etmek için ne akrabalarına götürülmek için ne de güya hastanede biri var diye vb. gibi durumlara inanmaması tembihlenmelidir.

• Çocuğunuzu sizden başkası alırsa bunu her zaman söyleyeceğinizi açıkça belirtin. ASLA yabancıları onu almaya göndermeyeceğinizi söyleyin. Acil bir durumda çocukla bir “kod kelime” üzerinde anlaşmaya varma seçeneği de bulunmaktadır.

• Çocukların araçlarla aralarına, arabanın camından dokunulamayacak kadar uzak durmaları gerektiğini öğrenmeleri gerekiyor. Birisi bir şey sormak istese bile çocuk asla araca çok fazla yaklaşmamalıdır.

• Çocukların ayrıca tanımadıkları bir kişiden gelen bir isteği veya aramayı görmezden gelip yollarına devam edebileceklerini de öğrenmeleri gerekir. Çocuğunuza bir yabancının çağrısını dinlemek zorunda olmadığını ve devam etmesinin kabalık olmadığını açıklayın.

• Çocukların yabancılara her zaman “siz” diye hitap etmeyi öğrenmeleri iyi olur. Bu, çocuğun o kişiyi tanımadığını çevresindekilerin de fark etmesi anlamına gelir.

• Çocuk acil durum numarası 133’ü bilmelidir. Çocuğunuza cep telefonundan parasız veya kontörsüz olarak polisi arayabileceğini açıklayın.

• Çocuğunuza tüm deneyimleriyle size güvenebileceği duygusunu verin. Azarlayarak cevap vermeyin. Bunun tekrar olması durumunda çocuğunuz sizinle bir daha iletişime geçemeyebilir.

Akut vakalarda:

• Çocuğunuz bir yabancının kendisine yaklaştığı ve hatta taciz ettiği bir olayı anlatırsa sakin olmaya çalışın. Çocuğunuza artık yanınızda güvende olduğu konusunda güvence verin ve doğrudan size geldiği için onu övün.

• Eğer çocuğa inanıyorsanız, onu sorgulamadan veya suçlamadan, onun açıklamalarını dikkatle dinleyin.

• Derhal 133 numaralı acil durum numarasını arayarak polise haber verin ki, daha fazla önlem alınabilsin.

• Olayı bağımsız olarak sosyal medya aracılığıyla yaymak polisin işine her zaman pek yardımcı olmuyor.| ©DerVirgül

Yayınlama: 14.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.